Podle informací pražských záchranářů bylo na místě nehody celkem 14 zraněných lidí, z toho jedna žena těžce a jeden muž středně těžce. Do akce byl povolán i mimořádný vůz Atego. Tisková mluvčí záchranky Jana Poštová potvrdila smrt jednoho člověka. Traumaplán záchranáři ukončili ve 14:25 hodin, těžce zraněnou ženu odvezl vrtulník.

„Autobus vězeňské služby jel dálkovou eskortu. Jelo v něm 9 odsouzených a 10 našich příslušníků, kteří je doprovázeli. Můžeme potvrdit úmrtí jednoho našeho příslušníka,“ sdělila k incidentu tisková mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. Nejvážněji zraněná žena byla podle mluvčí záchranářů Jany Poštové letecky přepravena do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a středně těžce zraněný muž a dalších 12 lehce zraněných do dalších nemocnic. Kamion vezl dva historické tanky na akci Slavnosti svobody do Plzně. Na cestu vyjel z muzea ve Smržovce na Jablonecku.

Video
Video se připravuje ...

Na Pražském okruhu se srazil vězeňský autobus s tahačem, jenž vezl dva historické tanky. Martin Minařík

Tanky a kolony

Tahač měl na korbě dva originální válečné americké stroje - stíhač tanků M36 Jackson a tank M3 Stuart. Oba měly být v Plzni součástí vojenského kempu 16. obrněné divize US Army. Tank M36 Jackson měl jet i v nedělním velkém konvoji vojenské historické techniky Convoy of Liberty. „Oba tanky jsou poškozené. Jackson, který byl blíž korbě tahače, je prý velmi zasažený a ohořelý. Stuart byl zasažen méně. Do Plzně na oslavy nedorazí. Jejich majitelé jsou snad v pořádku,“ řekl Pavel Rogl z klubu 16. obrněné divize.

„U požáru autobusu a tahače s podvalem zasahovaly dvě jednotky hasičů. Požár byl v plném rozsahu, plameny zasáhly celý autobus i celou kabinu tahače. Nasadili jsme dva proudy vody v dýchací technice, za 30 až 35 minut se nám podařilo dostat požár pod kontrolu. Používali jsme i pěnu,“ uvedl k události přímo u nehody mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle informací policie se budou následky nehody odstraňovat po dobu několika hodin.

Nehoda zablokovala provoz v obou směrech dálničního okruhu kolem Prahy a na místě se vytvořily mnohakilometrové kolony. Jeřáb kolem 18:00 naložil na odtahové vozidlo vrak autobusu, tahač s tanky zůstával stále na okruhu. Situaci navíc komplikovalo dlouhodobé omezení provozu, které je v úseku kvůli opravám silnice. Ve čtvrtek odpoledne byl pak obnoven provoz ve směru od D5, směr na letiště zůstával kvůli odklízení vozidel a kontrole stavu silnice uzavřený ještě hodinu před půlnocí. 

Fotogalerie
37 fotografií