Již staří Římané

I polibek pod stromem má své pohanské kořeny, ale tentokrát sahají až do dávného Říma. Tam byl totiž první máj oslavován jako tzv. Floralia den, který byl zasvěcen bohyni jara a plodnosti Flóře. Tu ovšem za svou patronku považovaly i provozovatelky nejstaršího řemesla. Polibek pod kvetoucím stromem měl v prvé řadě páru zajistit plodnost.

Křesťané žádné líbací rituály neprovozovali, polibek je v křesťanství spjat hlavně s okamžikem svatby, takže současná podoba tradice není nijak stará. Objevila se až v druhé polovině dvacátého století. Od té doby se taky traduje, že polibek zajištuje i svěžest a krásu po celý rok.

Další prvomájové zvyklosti

V českých zemích se stavěly májky, jinde je zase zvykem vysypávat „chodníčky lásky“. Pěšinky z písku, vápna, nebo pilin mají spojit domy zamilovaných dvojic.

V Rakousku dodnes milenci před svými domy kreslí v tento den srdce se svými jmény.

Proč jsou polibky zdravé?

* Líbání je zdravé. Pomáhá v boji proti zubnímu kazu a můžete jím spálit až 26 kalorií.

* Jedna studie dokonce tvrdí, že muži, kteří každé ráno před odjezdem do práce políbí svou ženu, se dožívají v průměru o pět let víc než ti, kteří to nedělají.

* Za život si vyměníme až 100 tisíc polibků. Při líbání zapojujeme až 34 obličejových svalů. Tvářička je proto pořád v kondici.

* Nervy rtů a jazyku předávají podněty do mozku. Vyplavuje se větší množství serotoninu – hormonu štěstí. Ty působí proti vyplavování stresového hormonu kortizonu.

* Polibkem si vyměníme i bakterie ústní mikroflóry – je to cosi jako přírodní očkování – posilujeme imunitu.

* Krevní tlak se mírně zvýší. Zrychlený dech stimuluje krevní oběh, posiluje plíce a působí jako lehký sportovní trénink.

*V průměru v životě prolíbáme skoro dva týdny. Průměrných 336 hodin, to už je dost času.

*Nejdelší zaznamenaný polibek trval 58 hodin, 35 minut a 58 sekund.

Co jste o pusinkování nevěděli...

*Líbání dosud někde upravují zákony. V Indianě je nezákonné, aby muži s kníry „líbali lidské bytosti“. Ostatní, zejména osrstěné, bytosti líbat mohou. V okrese Logan v Coloradu je muži zakázáno políbit ženu, když spí. A v Hartfordu, Connecticutu, je mužům zase zakázáno líbat ženy v neděli.

*Otisky rtů jsou jako otisky prstů, nikdy nenajdete dva stejné!

VIDEO: Novorozená holčička po porodu líbá svou matku.

Video
Video se připravuje ...

Novorozená holčička po porodu líbá svou matku Youtube