Město kromě dvou zmíněných producentů z rady odvolalo také Karla Grabeina Procházku (ANO), který měl v předchozí radě na starosti majetek. Ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková podle Třeštíkové odešla na vlastní žádost. V radě nově zasedli Kamila Matějková za Prahu Sobě, Ondřej Chrást za Piráty, Soňa Kodetová za Spojené síly pro Prahu a jako odbornice Ivana Novotná, která dvacet let pracovala na dramaturgii karlovarského filmového festivalu.

Podle Brože je nepochopitelné, že město ze svého fondu odvolalo tak významnou a v branži věhlasnou osobnost, jako je McCallum. „A stejně se to týká pana Petra Erbena,“ doplnil. Lidé, kteří je v radě nahradili, podle něj nejsou plnohodnotnou náhradou.

Podle Třeštíkové, která je sama občanským povoláním filmařka, představoval problém fakt, že oba muži jsou aktivní producenti. Filmaři podle ní musí při žádosti o peníze předložit poměrně podrobnou dokumentaci o projektu, která obsahuje jejich know-how. V branži se proto objevily komentáře v tom smyslu, že není fér, aby k těmto materiálům měli přístup konkurenční filmaři. „O penězích by neměli rozhodovat aktivní producenti, kteří se v tom filmu pohybují, sami dělají filmy, sami ví, co je důležité a co ne,“ shrnula radní svoje důvody. Brož je odmítl jako nedostatečné.

Filmy natočené v Praze

Prague Film Fund v minulých dvou letech rozdělil 24,6 milionu korun mezi 19 českých a zahraničních filmů. Mezi snímky, které získaly v minulých letech finanční podporu Prahy, je například Spider-Man: Far from Home, který dostal zatím největší dotaci, a to pět milionů korun. Kromě Prahy se tento americký film, který bude mít premiéru letos v červenci, natáčel v Liberci. Praha loni podpořila také například český film Modelář, italskou komedii Dormireno da vecchi a německý televizní film Die Diplomatin: Prager Nächte.

Asi nejslavnějším filmem, který se kdy v Praze natáčel, byl v roce 1983 snímek Amadeus Miloše Formana. I v tomto filmu však není Praha Prahou a ztvárňuje Vídeň. Naopak část akčního snímku Mission: Impossible s Tomem Cruisem se v Praze odehrávala i natáčela.