Průchod Opatovická - Spálená nemusí v budoucnu existovat,“ sdílela znepokojeně své obavy Aneta Doušová ve facebookové skupině Prahy 1. Důvodem jejího strachu je zahájení územního řízení, kde na adrese Opatovická 18, v místě staré tiskárny, má nově vzniknout hotel.

„V katastru nemovitostí není věcné břemeno a ani smlouva o zachování průchodu mezi městskou částí Prahy 1 a vlastníkem objektu dle našich informací nebyla dosud uzavřena,“ vysvětluje dále Doušová, co ji vede k tomuto strachu.

Nadšení z hotelu nesdílí ani další Pražané. „Hotelů a hostelů je v okolí dost. Bydlel jsem deset let v Opatovické 14 a vím, jak je to místo nevhodné pro další hotel. Zrovna z tzv. knižního velkoobchodů. Nemluvě o šikovném průchodů do Spálené! Pokud Hotel, tak alespoň zachovat průchod,“ vyjádřil s k tématu Jozef Helmeczy společně s dalšími popuzenými občany.

Průchod prosadíme!

Jsou ale obavy o průchod opravdu na místě? Co na to radnice Prahy 1? „Malebný průchod mezi Opatovickou a Spálenou bude rozhodně zachován. Městská část Praha 1 na tom trvá z vícero důvodů a podle dosavadních jednání je takový i příslib stavebníka,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí první městské části  Kateřina Písačková. Další jednání proběhnou 20. února. Praha 1 pak může podávat další podněty k projektu až do 27. února. „Problematický je ale i samotný hotel, který není v souladu s aktuální verzí územního plánu,“ informovala Písačková.

Projděte si s námi tamější průchod:

Video
Video se připravuje ...

Průchod ze Spálené do Opatovické Eva Fornálová

Hotel s háčkem

Kdoví, zdali tady nakonec hotel opravdu vznikne. „Parcela, na které má hotel stát, se nachází v území, které má podle územního plánu ze 70% sloužit bydlení, což projekt hotelu nesplňuje,“ sdělil ing. Arch. Tomáš Vích, předseda Komise pro územní rozvoj a komise pro životní prostředí. „V tuto chvíli nevidíme důvod udělovat stavebníkovi výjimku z územního plánu a o záležitosti tedy budeme dál jednat. Velkokapacitní hotel by totiž významným způsobem zatížil oblast pro současné obyvatele, což je nežádoucí.“

A jak by měl vypadat hotel dle společnosti Credibilis a.s., která tady plánuje vybudovat další ubytování turistům? Z objektu s průmyslovým provozem a kancelářemi by se měl stát hotel s provozním zázemím, garážemi, restaurací, fitness a wellness. Návrh počítá se 195 pokoji, 423 lůžky a 32 parkovacími místy.

Fotogalerie
8 fotografií