Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Dubrovníku hořela elektrárna. Na místě je minimálně jeden mrtvý

Požár v elektrárně u Dubrovníku si vyžádal nejméně jeden život.
Požár v elektrárně u Dubrovníku si vyžádal nejméně jeden život.  (Autor: archiv blesku)
Autor: CTK - 
10. ledna 2019
20:58

Nejméně jeden lidský život si ve čtvrtek vyžádal požár, který vypukl ve vodní elektrárně Plat nedaleko chorvatského města Dubrovník. Počet mrtvých však zřejmě bude vyšší, neboť dva další lidé se pohřešují. Tři jiní pracovníci důležité elektrárny byli hospitalizováni.

Příčiny neštěstí zatím nejsou jasné. Před vypuknutím požáru se podle televize ozvaly dvě exploze. Událost byla záchranným službám ohlášena dopoledne kolem deváté hodiny. Oheň se postupně podařilo uhasit a začalo pátrání po trojici nezvěstných pracovníků elektrárny, která zajišťuje elektrický proud pro širokou oblast.

Náčelník dubrovnické policie Ivan Pavličević sdělil, že kolem 14:00 našli potápěči hasičského sboru ve výpustním kanálu vedoucím z elektrárny do moře lidské tělo, které zřejmě patří jedné z pohřešovaných osob. Po dalších dvou se zatím neúspěšně pátrá, ale zřejmě rovněž přišly o život.

Podle Pavličeviče vše ukazuje na to, že trojice pracovníků nestačila před požárem z elektrárny utéct, a tak se pokusila uniknout výpustním kanálem. Proto se pátrání po nezvěstných soustředilo právě tam.

Deník Večernji list připomněl, že podobná událost se v této vodní elektrárně stala už v roce 2012. Tehdy tři pracovníci, kteří čistili ocelovou troubu přivádějící vodu k turbíně, uvázli v šedesátimetrové hloubce vinou technické závady na zařízení, kterým se v 240 metrů dlouhém tunelu pohybovali. Záchranářům se ale podařilo po několikahodinovém úsilí dostat všechny ven.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání