Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak vybírat střední školu? Tipy na weby, kde najdete tu pravou! A pomůžou i veletrhy

/
  • 7. listopadu 2018 ● 00:00

    Výběr střední školy často znamená profesní směřování pro celý další život, proto je třeba volit pečlivě a s rozmyslem. Víte, jak vybírat a co vlastně současné střední školství nabízí?

  • 1.

    Teď je ten správný čas!

    „Výběr školy by měl podléhat celé řadě kritérií, jako jsou zájmy dítěte, zaměření školy, geografická dostupnost školy, to, zda je u školy případně zajištěné ubytování, vyplatí se vyslechnout si reference od známých,“ říká Jana Kovaříková ze společnosti SCIO. „Je dobré také zvážit finanční možnosti rodiny a to, zda mi absolvování školy zajistí uplatnění na trhu práce, případně zda její absolventi mají vysokou úspěšnost u přijímacích zkoušek na VŠ. Nyní je ideální doba, kdy je třeba se pustit do výběru školy. V listopadu proběhne řada veletrhů středních škol, kde máte možnost na jednom místě projít velké množství škol.

    Autor: istock

  • 2.

    Malí umělci si musejí pospíšit

    Přihlášky na školy s talentovými zkouškami musejí podat do 30. listopadu. Talentové zkoušky se konají v lednu. Kde jsou třeba talentové zkoušky? V oborech: ● herectví a tanec ● multimédia (fotografie, film) ● umělecké obory výtvarných škol ● pedagogické obory (specializace na umělecké předměty) ● architektonické obory ● hudební obory

     

    Zvláštním typem jsou talentové zkoušky sportovní a zkoušky fyzické zdatnosti, které jsou vyžadovány na sportovních školách.

    Autor: profimedia

  • 3.

    Kde hledat informace?

    Schola Pragensis je veletrh pražských škol, který se koná od 22. do 24. 11. Prezentují se zde střední školy, učiliště i gymnázia a je to ideální možnost zorientovat se v široké nabídce.

     

    Weby: 

    www.atlasskolstvi.cz


    www.seznamskol.eu


    www.praha.eu/extranet/skola-war/skoly.jsp



    Autor: istock

     

  • 4.

    Soukromou, nebo raději státní?

    Soukromé školy mají období největšího boomu už za sebou, někdy ale mohou být dobrou volbou. Jaké jsou klady a zápory veřejných a soukromých škol?

     

    Školné – Veřejné školy jsou dotované státem, na soukromých školách platí rodiče žáků vše sami a často to nejsou malé částky.

     

    Kredit – Soukromé školy mají někdy pověst útočiště ulejváků, ale některé mají naopak skvělou úroveň.

     

    Sbor – Kvalitu pedagogů je třeba ověřit u obou typů škol. Přístup – Soukromé školy mají individualizovaný přístup a mohou lépe odpovídat specifickým požadavkům žáka.

    Autor: istock

Dnešní horoskopy