Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Až 58 % Čechů má doma zvířecího mazlíčka! Jak si vybrat psa z útulku? Jak předělat domácího tyrana? Poradí odborníci na Horké lince

/
  • 5. listopadu 2018 ● 11:38

    Skoro tři pětiny Čechů doma chovají pro svou potěchu nějaké zvíře. Nejčastěji psy, kočky a akvarijní rybičky.  Měsíčně utratíme za své zvířecí miláčky průměrně skoro 800 korun. Na vše, co vás o nich zajímá, se ptejte už v úterý 6. listopadu od 10 do 12 hodin na Horké lince Blesku.  Co můžete s veterináři a pracovníky útulků probrat?

  • 1.

    Radost z útulku?

    Odborník: Marie Lokingová

    Útulek pro opuštěné a týrané psy Horní Hraničná (u Chebu)

     

    Tel.: 225 977 721


    Možná uvažujete, že si vezmete domů nějakého opuštěného pejska z útulku. „Při výběru psa nejen z útulku je potřeba zvážit svoje možnosti a také si ujasnit, za jakým účelem si psa vlastně pořizuji,“ radí Marie Lokingová, která mnoho let pracuje v útulku pro opuštěné a týrané psy. „Záleží na schopnostech majitele psa vůbec zvládnout. Při výběru psa je dobré volit dobře fungující útulek, kde vám rádi sdělí potřebné informace o daném zvířeti a doporučí vhodného psa, který se hodí do vaší rodiny. Já osobně k dětem doporučuji hlavně štěňata, a to vždy ve společnosti dětí jen pod neustálým dohledem dospělého.“ U starších psů podle Lokingové záleží hlavně na zkušenostech a schopnostech nových majitelů.

    Marie Lokingová
    Autor: archiv

  • 2.

    »Ať je koček milion«

    Odpovídá: MVDr. Martina Načeradská, Ph.D.

    MANZCVS (Feline Medicine)

     

    Tel.: 225 977 722


    To si přála Šebestová s Machem v oblíbeném dětském večerníčku. A splnilo se. V Česku žije podle odhadů víc než jeden milion koček. Tohle zvíře dokáže být skvělý mazlíček, ale zároveň je dost tvrdohlavý. Kočka se hodí například pro zaměstnané lidi, kteří se jí nemohou věnovat tak často. Péče je přesto důležitá, zvlášť v oblasti očkování. Pokud vás zajímá cokoli o kočkách, například o kastraci, nejčastějších nemocech či jak se starat a co pořídit kotěti, volejte už zítra doktorce Načeradské.

    MVDr. Martina Načeradská
    Autor: archiv
     

  • 3.

    Práva zvířat

    Odpovídá: JUDR. PhDr. Zuzana Rennerová

    Animal Eye

     

    Tel.: 225 977 723


    Máte dojem, že ve vašem okolí dochází k týrání zvířete? A víte, co dělat? Ptát se můžete již zítra Zuzany Rennerové. Co se pod pojmem týrání skrývá? „Omezování výživy zvířete z jiných než zdravotních důvodů, bezdůvodné omezování svobody pohybu, které působí zvířeti utrpení. Patří sem provádění chirurgických zákroků za účelem změny vzhledu nebo jiných vlastností zvířete, opuštění zvířete anebo nucení zvířete k výkonům, které neodpovídají jeho fyzickému stavu či schopnostem a prokazatelně překračují jeho síly,“ vypočítává doktorka Rennerová a dodává: „Týráním je však i jiné zakázané jednání, v jehož důsledku dojde k utrpení zvířete,“ říká Rennerová. Již zítra zodpoví dotazy, které se týkají množíren.

    JUDr. Zuzana Rennerová
    Autor: archiv

  • 4.

    Lehni! Sedni!

    Odpovídá: Marek Beneš

    Skvělý pes.cz

     

    Tel.: 225 977 724


    Jsme národ pejskařů. Pes je nejčastější mazlíček v českých domácnostech. Psa si lidé pořizují většinou jako společníka a přítele, který s nimi sdílí domov. Pouze na venkově se ještě chovají psi, kteří hlídají dům a dovnitř nemají přístup. Ale to už bývá vzácnou výjimkou. Od padesátých let minulého století se začali psi stavět na stejnou úroveň jako lidé. Nesloužili jen k lovu a jako hlídači, ale stali se společníkem člověka. V mnoha českých domácnostech je dnes pes naprosto rovnocenným členem, a někdy dokonce šéfem rodinné smečky. A proto se nabízí otázka, zda umíme psy dobře vychovat a komunikovat s nimi. „Je něco jiného naučit psa sedni nebo lehni a něco jiného naučit ho kominukaci. Vztah majitele a psa by měl být o dobrém pocitu než o precizně zvládnutých úkonech,“ říká expert na komunikaci se psy Marek Beneš. Jak tedy na to? Už zítra se můžete ptát na vše, co se týká psí psychologie a komunikace.

    Marek Beneš
    Autor: archiv

  • 5.

    Když zuby bolí

    Odpovídá: MVDr. Marta Skrejvalová

    Vetcentrum Duchek

     

    Tel.: 225 977 725


    Onemocněním zubů a ústní dutiny trpí 70 % koček a až 85 % psů. K nejčastějším patří zánět dásní, zubní kámen nebo zánět měkkých tkání. Pokud pes začne odmítat potravu, jde už do tuhého. Počátky zánětů ústní dutiny vzhledem k lepší snášenlivosti bolesti zvíře vůbec nevnímá. Zde je nutné si přiznat, že za špatným zdravotním stavem psa stojí vždy jeho majitel. Zajímá vás, jak má vypadat správná péče o zuby vašich miláčků? Využijte zítra své šance u odborníků na telefonu.

    MVDr. Marta Skrejvalová
    Autor: archiv

     

  • 6.

    Klouby a pohyb

    Odpovídá: MVDr. Lukáš Duchek

    Vetcentrum Duchek

     

    Tel.: 225 977 726


    Ultrazvuk, rentgen, endoskopie i cétéčko – to jsou diagnostická vyšetření, která v dnešní době nemocný pes na dobře vybavené klinice podstupuje úplně běžně. A psí ortopedové opravdu mají hodně práce. Co psí pacienty z ortopedického hlediska nejvíc trápí? Mívají vývojové vady kloubů (např. dysplazii loketních a kyčelních kloubů), zlomeniny končetin, pánve, páteře a lebky, špatně se hojící fraktury, růstové deformity dlouhých kostí. Stejně jako lidi ve vyšším věku trápí psí seniory bolest kloubů. Jak jim pomoci nebo alespoň ulevit se dozvíte už zítra.

    MVDr. Lukáš Duchek
    Autor: archiv

  • 7.

    Pro zdravý pohled

    Odpovídá: MVDr. Jiří Boštička

    Vetcentrum Duchek

     

    Tel.: 225 977 727


    Pes nás dokáže svým pohledem dojmout i rozesmát. Aby byl jejich pohled i zdravý, je třeba očím psa i kočky věnovat patřičnou pozornost. Zvířata si, na rozdíl od lidí, nedokážou říct, co je trápí. Každý pozorný majitel by tak měl důkladně sledovat zdravotní stav svého miláčka. Včasná diagnostika a obrovský vývoj v oblasti veterinární medicíny si s řadou očních vad umějí poradit. A přestože je řada onemocnění spojena s genetickou dispozicí, znalost zatížení jednotlivých plemen a určení správné prognózy je hlavní náplní veterinárních specialistů – oftalmologů.

    MVDr. Jiří Boštička
    Autor: archiv

     

Dnešní horoskopy