Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dojíte občas pečivo, na kterém je plíseň? Tohle vám hrozí!

4. listopadu 2021 | 06:00

Je vám líto vyhodit zbytek chleba, na kterém je trochu zelené plísně, takže ji seškrábnete a normálně chleba sníte? Děláte velkou chybu, můžete si přivodit velké zdravotní problémy! Nehledě na to, že to fakt nechutná dobře.

Lidí, kteří tuhle metodu šetření používají, je dost. Jejich argument, že se jim přece nic nemůže stát, když plíseň odříznou nebo snědí tu část pečiva, na které plíseň nebyla, bohužel neobstojí. Plesnivý chléb je plesnivý chléb a je fuk, že kousek té zeleně nějakým způsobem odstraníte. Na první pohled sice ano, ale ve skutečnosti se už plíseň dostala hlouběji do pečiva!

Při odkrojení plísně se sice zbavíte části, která je viditelná, ale nebezpečná část plísně zůstává v potravině. Že jsou plísně v pořádku? Že jíme i hermelín, který na sobě má plísně dost? To je ale jiný druh plísně. Tyhle "zelené potvory" na povrchu chleba jsou jedovaté kvůli nebezpečným mykotoxinům, které plíseň při růstu vytváří.

Video se připravuje ...
Jak udělat kvásek, který vám zaručí perfektní výsledek

Plíseň si je vyrábí pro to, aby zabila takové konkurenty, jako jsou bakterie a kvasinky. Pak je rozvádí a uvolňuje do okolí. Nikdy tedy nevíte, jak velká část chleba je zasažena. Pokud navíc chleba uskladňujete v igelitovém sáčku spolu s dalšími druhy pečiva, plíseň se může rozšířit do celého pytlíku a kontaminovat ho.

Spory plísní můžou být pro naše zdraví doslova tikající bombou. Hrozí nám alergická reakce, zažívací problémy, nebo dokonce otrava. A pokud jde o plíseň, škodlivá je nejen ta na chlebu, ale i ve sklence s marmeládou či okurkami. I tyto napadené potraviny hned zlikvidujte. Jíst potraviny s plísní opravdu není dobrý nápad. Naopak – je to hazard se životem!

 

 

Autor: aši
Video se připravuje ...