„Nad běžnou službu nasadíme každodenně 500 policistů navíc,“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Zvýšená bezpečnostní opatření začnou již 26. října a skončí v pondělí ráno. Policejní prezident připomněl, že v České republice stále platí první stupeň ohrožení terorismem. Novinářům řekl, že je spojen s balíčkem různých opatření, která se netýkají pouze policie. Policisté budou v ulicích hlídkovat s dlouhými zbraněmi a vybaveni neprůstřelnými vestami, aktivovány také budou zásahové jednotky.

Hlavní událostí bude vojenská přehlídka, která se bude konat na Evropské třídě. Pozváno na ni bylo asi 1500 hostů, kteří se budou pohybovat v uzavřené zóně. Mezi účastníky bude například americký ministr obrany James Mattis, kvůli kterému se bezpochyby bezpečnostní opatření ještě posílí. Pro běžné návštěvníky podle Tuhého žádný speciální režim platit nebude.

Policejní prezident upozornil, že oslavy si vyžádají dopravní omezení. Lidem doporučil, aby sledovali Twitter nebo Facebook policie či weby pražského dopravního podniku a hlavního města, kde budou aktuální informace postupně od tohoto týdne zveřejňovány.

Posílené služby plánují podle zástupce pražské záchranné služby Zdeňka Křivánka i zdravotníci. Do ulic vyrazí také o několik set více městských strážníků, jejich ředitel Eduard Šuster zdůraznil, že běžný výkon služby nebude ohrožen.

Miloš Trnka z pražského dopravního podniku řekl, že v době přehlídky bude posílen provoz metra A, vlaky budou jezdit každé 3,5 minuty, další linky chce dopravní podnik posilovat operativně. Stanice Dejvická bude v provozu, uzavřeny ale budou tři výstupy vedoucí na Evropskou. Přerušen také bude provoz tramvají na Vítězném náměstí, nahradí je autobusová doprava. Více informací lze zjistit na www.dpp.cz.

Fotogalerie
12 fotografií