Všeobecné zdravotní pojišťovně musí také zaplatit 256 tisíc korun. Podle soudu spáchal tři zločiny - a to přečin usmrcení z nedbalosti, přečin ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. „Soud přihlédl k tomu, že oba muži, kteří s ním v autě jeli, věděli, že řidič je pod vlivem alkoholu. Nemuseli si do auta sedat. Když tak učinili, přijali dobrovolně riziko, že se může něco stát,“ řekl soudkyně Martina Soudková.

Soud také u Václava Š. shledal několik polehčujících okolností, takže mu mohl uložit mírný trest. Hrozilo mu totiž až šestileté vězení. „Nebyl dosud soudně trestán, má pouze jeden záznam v kartě řidiče, dosud vedl řádný život, projevil upřímnou lítost, které soud uvěřil,“ vypočetla důvody soudkyně Soudková.

Prosí za odpuštění

Nehoda se stala loni na silnici mezi obcemi Zhůř a Jarov na jižním Plzeňsku. Václav Š. byl na hasičské zábavě v Žinkovech. Do svého vozu Citroen Xantia vzal dva své nejlepší kamarády s tím, že je odveze domů. Jenže cestou vyletěl ze silnice a narazil do betonové vpusti. Jeden z kamarádů Milan Š. byl na místě mrtvý, zlomil si krční páteř. Druhý Daniel H. byl těžce zraněný a skončil v nemocnici, stejně jako řidič.

U soudu Václav Š. vše přiznal, uznal svou vinu a uvedl, že všeho lituje. „Chtěl jsem je odvést domů, spali opilí na stole, neměli žádný odvoz. Dal bych cokoliv za to, aby tam tehdy zůstal můj život. Každý den se za ten čin omlouvám a prosím o odpuštění.,“ uvedl Václav Š.

Dvě piva a panáky zelené

Václav Š. před jízdou vypil nejméně dvě piva a několik panáků zelené. V krvi měl 1,99 promile alkoholu. „Uslyšel jsem ránu. Dan visel hlavou dolů, chrčel a byl v bezvědomí. Milana jsem se snažil nahmatat, ale nepovedlo se mi to. Pak se u nás objevili tři chlapi a ptali se, co se stalo. Pak přijeli hasiči a sanitky. To už jsem věděl, že Milan asi zemřel,“ uvedl Václav Š.

Soudkyni prosil o shovívavost. „Chtěl bych splatit svůj dluh tím, že jako lékař budu pečovat o zdraví lidí,“ dodal Václav Š. Mírný trest ihned v soudní síni přijal. Rozsudek ale i přesto není pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.