Rada obvodu o vydání tohoto opatření neúspěšně žádala pro čtyři místa už loni. O vyhlášení zón v rámci přenesené působnosti rozhodoval úřad městského obvodu Ostrava-Jih. Ve všech případech ale dospěl k závěru, že nebyly splněny potřebné podmínky, a požadavku radních nevyhověl.

V květnu se radní rozhodli, že o takzvané bezdoplatkové zóny v okolí Hotelového domu Hlubina, v blízkosti ubytoven v Čujkovově a Plzeňské ulici a u bytového domu v Hulvácké ulici požádají znovu. Rozhodnutí ale zatím nemají k dispozici. Aktuálně se vedení radnice rozhodlo rozšířit svůj návrh ještě o další tři oblasti, a to v části Dubina.

Záleží na státu

„Na četné žádosti občanů jsme rozšířili počet takzvaných bezdoplatkových zón o další tři na Dubině. Samospráva sice může o vyhlášení rozhodnout, ale konečné slovo má stát, státní policie a orgán sociálně právní ochrany dětí. Zatím u námi požadovaných čtyř zón bohužel rozhodli negativně,“ uvedl starosta Martin Bednář (ANO).

Kontrolují obecní byty

Ostrava-Jih je nelidnatějším obvodem krajského města a žije v něm zhruba třetina z asi 300 tisíc obyvatel. V převážné většině ho tvoří sídlištní zástavba. Obvod kvůli problematickému soužití v některých místech této městské části zavedl už například kontroly obecních bytů, v 31 obecních domech přibude kamerový systém, který má monitorovat společné prostory.

Budování ubytoven chce radnice zamezit také stavební uzávěrou, o niž požádala magistrát. Přibylo i kamer v ulicích, hlavně v okolí ubytoven, kterých je aktuálně na Jihu 13.

VIDEO: Holovská o ghettech: Neřešme je. Kubera: Dokážou neskutečné věci, zaplaceno ale musí dostat ihned.