Praha má dlouhodobě problémy se stavem mostů. Chystá se tedy postavit nový, 380 metrů dlouhý a 23 metrů široký Rohanský most. Ten by měl spojovat Karlín z Urxovy ulice s Holešovicemi v Jateční ulici.

O stavbě mostu v těchto místech se začalo mluvit nejvíce od letošního ledna, kdy byl Libeňský most kvůli havarijnímu stavu pro veškerou dopravu uzavřen. „Nový most může ulevit tlaku na rychlé řešení budoucího osudu Libeňského mostu, rozsáhlá rekonstrukce navíc čeká i Hlávkův most. My namísto dočasného mostu navrhujeme postavit nový plnohodnotný most pro automobily, tramvaje, chodce i cyklisty,“ řekl Blesku mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha.

Radnice se neshodují

Při přípravě studie se vytvoří také 3D model, který se využije při diskusi s Prahou 7 a 8 a místními. Zatímco Praha 8 chce vést most v ose holešovické ulice Komunardů, Praha 7 ho chce vyústit do Jateční ulice. K druhé variantě se přiklání i radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). „Vedení z Jateční ulice umožňuje výstavbu plynulého nájezdu. Nemusely by se vytvářet vysoké nájezdové rampy,“ vysvětlil Blesku.

Chybí v plánu

Jak by most konkrétně vypadal a kolik by stál, se v současné chvíli neví. O tom, kdy by se mohl začít stavět, nemluvě. Rohanský most je sice zakreslen v Metropolitním plánu, v tom nyní platném ale chybí. Město proto musí plán změnit. Zatím nejnovějším mostem v Praze je Trojský most. Zprovozněn byl v roce 2014.

Fotogalerie
8 fotografií