Nasazení stovek policistů, speciálně vycvičených psů i pyrotechnika si vyžádalo včerejší anonymní oznámení, které policie obdržela kolem 15:15. Podle něj se totiž v obchodním centru na Smíchově měla nacházet bomba. Složky integrovaného záchranného systému se ihned pustily do akce – možné nebezpečí totiž nesměly podcenit. Evakuovali zákazníky, na půl hodiny zastavili provoz MHD v oblasti křižovatky Anděl a celých šest hodin centrum kousek po kousku prohledávali. Žádná bomba se ale na místě, jako ve většině podobných případů, nenašla.

Druhý den se ke svému úžasu museli policisté na místo vracet znovu. Před polednem totiž přišlo další oznámení o tom, že se v tomtéž centru nachází výbušnina. „Tentokrát jsme obchodní centrum prohlédli za běžného provozu,“ uvedl pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk. Prohlídka trvala přibližně tři čtvrtě hodiny, stejně jako v pondělí, ani v úterý se ale žádná bomba na místě nenašla.

Pachatelé jsou v obou případech podezřelí z šíření poplašné zprávy, za což jim hrozí až dva roky vězení. Pokud je pachatel jen jeden, mohl by jít za opakované šíření poplašné zprávy za mříže až na pět let. Náklady za falešný poplach, který pachatel způsobil, navíc nebudou nízké – bezpečnostní opatření, která je třeba pokaždé aktivovat, jsou složitá a vyžadují nasazení stovek lidí, specialistů, přístrojů i aut. „Vyčíslení nákladů ale může trvat i měsíc,“ uvedl Daněk s tím, že sumu zatím není možné určit.

Fotogalerie
6 fotografií