Potíže Nigela Bella, 74letého veselého muže z britského Plymouthu, začaly zdánlivě nevinně - v noci ho čím dál častěji budilo nutkání si odskočit na toaletu. V mém věku nic neobvyklého, říkal si zpočátku. Potíže se ale stupňovaly, a tak navštívil lékaře. Z jeho úst se pak dozvěděl šokující zprávu - trpí rakovinou prostaty. „Lékaři zjistili, že hodnoty PSA (prostaticky specifického antigenu, jehož zvýšené hodnoty mohou znamenat přítomnost rakovinných buněk, pozn. red.) jsou relativně vysoké. Potom mě nějaký čas pozorovali a kontrolovali, na jaře roku 2015 už byly hodnoty takřka dvojnásobné, dosáhly 9,1 ng/ml,“ řekl deníku Plymouth Herald Nigel.

Lékaři mu navrhli hormonální terapii následovanou klasickou radioterapií. „Řekli mi, že mám 80procentní šanci na úspěch. Stále ale zbývala 20procentní možnost, že se léčba nezdaří a budu mít komplikace,“ popsal. Hrozila mu porucha erekce i inkontinence a vzhledem k povaze navrhované terapie také potíže s močovým měchýřem či konečníkem. Při klasickém ozařování totiž hrozí poškození okolních tkání. „Nejsem žádný hazardér, a tak jsem se začal poohlížet po jiné léčbě,“ dodal Nigel.

Jako Ashya

Z médií znal případ Ashyi Kinga, malého britského chlapce, kterému roku 2014 vyléčilo nádor na mozku Protonové centrum v Praze. Při takové terapii je možné protonovým paprskem přesně zasáhnout rakovinné buňky bez toho, aby se okolní tkáně poškodily, a vedlejší účinky jsou tak mnohem menší. Spolu s ženou Brendou, která mu po celou dobu byla velkou oporou, své rozhodnutí podstoupit léčbu v Česku oznámili lékařům, s pochopením se však nesetkali. „Můj doktor mi řekl, že to zní, jako bych se už definitivně rozhodl, a odešel z místnosti,“ popsal Nigel Bell.

Nigela Bella (74) vyléčili z rakoviny prostaty v pražské protonovém centru.
Autor: Plymouthherald.co.uk

To ho však neodradilo, protonovému centru zaslal zdravotnickou dokumentaci a následně přijel na vstupní konzultaci. V únoru 2017 pak začal s léčbou. „Vzpomínám si, že se mu opravdu nechtělo letět do zimní Prahy, protože je příznivcem teplých krajů. PSA ale narůstalo a nádor mohl kdykoliv prorůst do jiných částí těla, a tak nechtěl již nadále čekat,“ prozradila Blesk.cz Kateřina Ortlová, která se v pražském protonovém centru stará o klientský servis pro zahraniční pacienty.

Pak už šlo všechno ráz na ráz - lékaři Nigelovi na základě různých vyšetření stanovili přesný ozařovací plán, jenž měl trvat čtyři týdny a sestávat celkem z 21 ozařovacích dávek, tzv. frakcí. Vzhledem k tomu, že britská pojišťovna NHS (National Health Service) protonovou léčbu zatím neproplácí, nezbylo, než sáhnout do vlastní kapsy. 30 tisíc liber (cca 945 tisíc Kč, pozn. red.) pro bývalého obchodníka, jenž v Plymouthu vlastnil několik hotelů, naštěstí nebylo problém. „Pořád to vyšlo levněji než v Americe nebo v novém protonovém centru v Jižním Walesu,“ vysvětlil Nigel.

A vyplatilo se. „V Praze jsem strávil celkem pět týdnů a podle lékařů to vypadá, že rakovina je pryč,“ řekl čiperný chlapík, který miluje cestování. Jedinými vedlejšími účinky byly akutní potíže s močením, ty ale po třech týdnech zmizely. Hodnoty PSA nadále kontroluje jeho ošetřující lékař v Británii a zasílá je do Protonového centra - pokud se nezvyšují, další vyšetření v Praze nejsou třeba. „Při posledním rozhovoru mi řekl, že investovat peníze do protonové léčby bylo jedno z nejlepších rozhodnutí jeho života a je strašně rád, že se rozhodl pro léčbu v zahraničí,“ cituje Nigela Kateřina Ortlová.

Protonové centrum

Protonové centrum, které sídlí na pražské Bulovce, je díky své terapii ve světě proslulé. „Léčíme pacienty z více než 25 zemí světa a jejich počet se každoročně zvyšuje. Nejčastěji k nám míří lidé z Velké Británie, Irska a Polska, léčili jsme už ale i pacienty z USA, Austrálie či Nového Zélandu,“ uvedla Ortlová s tím, že spousta z nich si Prahu zamiluje natolik, že i když rakovina zmizí a nemusí tedy v Protonovém centru podstupovat další vyšetření, vrací se často i se svými rodinami, aby si v hlavním městě užili dovolenou.

Nejznámějším pacientem centra je výše zmíněný britský chlapec Ashya King, jehož případ v roce 2014 vyvolal velkou pozornost - britští lékaři mu několikrát operovali nádor na mozku, pak ale rodičům oznámili, že víc udělat nemohou. Kingovi pak bez vědomí lékařů odvezli chlapce do Španělska. Mezitím na ně v Británii vydali zatykač pro zanedbání péče a oni tak museli strávit několik dní ve španělské vazbě. Nakonec jim soud léčení syna v zahraničí povolil a Ashya se podrobil zjevně úspěšné léčbě v Česku. Britská zdravotní pojišťovna zákrok zpětně proplatila.

Fotogalerie
15 fotografií