Holubova obhájkyně se snažila poukázat na to, že družka se vůči jejímu klientovi delší dobu chovala nevybíravým způsobem, což ho mohlo vyprovokovat. „Provedeným dokazováním nevyvstaly žádné nové skutečnosti, natož takové, jejichž povaha by mohla odůvodnit povolení návrhu na obnovu řízení,“ konstatovala však předsedkyně senátu pražského městského soudu Denisa Durdíková. Podle ní bylo už v hlavním líčením zmapováno, že vztah nebyl idylický a že v něm panovalo napětí pramenící především z neutěšené ekonomické situace rodiny.

Holub svou partnerku zavraždil v Praze 22. září 2014, a to na ulici poblíž stanice metra Rajská zahrada. Vraceli se tehdy z návštěvy, z níž přítelkyně odešla dříve. Muž, který byl stejně jako ona pod vlivem alkoholu a navíc i pervitinu, ji dostihl, při hádce bodl nožem do stehna a přeřízl jí tepnu. Další řezné rány směřovaly na hlavu. Družka na místě vykrvácela, podle rozsudku umírala až půl hodiny.

Svědci dnes mimo jiné hovořili o tom, jak se nezaměstnaný Holub skvěle staral o děti. „Trošku se žrali, byli v tíživé situaci. Ona si našla brigádu. Byla nervózní, nadávala mu. Bála se, že zůstane na ulici,“ popsala soužití rodinná známá, podle níž žena po narození dvojčat péči o rodinu nezvládala.

Náprava vyloučena

Za vraždu spáchanou zvlášť trýznivým způsobem mohl Holub dostat 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Podle jeho právníků však ženu usmrtit nechtěl. Už při hlavním líčení proto požadovali, aby soud skutek vyhodnotil jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, které má mírnější trestní sazbu. Justice však tehdy dospěla k závěru, že skutek by bylo možné překvalifikovat, jen pokud by Holub ženě zasadil jednu ránu, a pak útoku zanechal. Vzhledem k dalším ranám do oblasti hlavy a krku Holub musel vědět, že partnerku může zabít.

Třiačtyřicetiletý muž byl v minulosti už několikrát trestán, podle znalců je jeho náprava v podstatě vyloučena.