Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívku (19) odsoudili za vraždu na doživotí! Proč muži dostali jen 13 let? Bouří se veřejnost

19letá dívka byla v Argentině za vraždu přítele odsouzena na doživotí
19letá dívka byla v Argentině za vraždu přítele odsouzena na doživotí  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
3. července 2018
22:34

Soud na východě Argentiny poslal na doživotí do vězení dívku (19), která loni dvěma výstřely z pistole zabila svého přítele. Podle místních médií jde o nejmladší ženu, která byla v historii země odsouzena k takovému trestu. Trest pro Nahir Galarzu, který zatím není pravomocný, vyvolal na sociálních sítích vlnu bouřlivých reakcí.

Soud v argentinském městě Gualeguaychú zdůvodnil svůj verdikt mimo jiné tím, že obžaloba vyvrátila tezi obhajoby o náhodných výstřelech. Rovněž se během soudního líčení prokázalo, že dívka měla s chlapcem vztah. Obhajoba se také snažila soud přesvědčit, že dívka byla terčem násilí ze strany zavražděného. Podle deníku Clarín to ale bylo naopak.

Galarza zastřelila Fernanda Pastorizza (20) loni v prosinci na ulici nedaleko svého bydliště dvěma výstřely z pistole, která patřila jejímu otci-policistovi. Po činu dívka odešla domů. Když si pro ni následující den policie přišla, k činu se přiznala. Tvrdila ale, že pistoli sebral Pastorizzo a že výstřely padly nešťastnou náhodou.

19letá dívka byla v Argentině za vraždu přítele odsouzena na doživotí 19letá dívka byla v Argentině za vraždu přítele odsouzena na doživotí | profimedia.cz

Pokud obhajoba neuspěje u odvolacího soudu, bude moci být dívka z vězení propuštěna až po 35 letech, tedy až jí bude 54 let.

V místních médiích i na sociálních sítích vyvolal případ četné reakce. Někteří kritizovali například to, že se kauza nazývá podle dívky "případ Nahir Galarza", a ne podle oběti, jako to obvykle bývá v případech zabití žen muži. Kritikům se nelíbí ani to, že dívka dostala doživotí, zatímco někteří muži za zabití žen dostali nižší tresty.

"Za vraždu Meliny Romer, Joel Fernández dostal 13 let, protože žili ve ´špatných rodinných poměrech´. Přitom oběti znásilnili, zdrogovali a pak zavraždili a hodili do potoka," napsala jedna z dívek na sociální síti Twitter. "Mně se zdá trest doživotí pro Nahiru skvělý, uvidíme, jestli teď udělají totéž s machisty, kteří zabíjejí každý den jednu ženu," komentovala verdikt na Twitteru další dívka.

Regionální politička Carolina Pipar považuje verdikt za "exemplární", násilí se podle ní musí trestat, ať je jeho pachatelem kdokoli.

Taurus70 ( 4. července 2018 07:28 )

 Rozhodnuti chapu,maji byt ta lepsi polovina a pokud se snazi zaradit mezi chlapy je dobre upozornit ze toto neni ta spravna cesta.

pekaaaros ( 4. července 2018 00:43 )

no jasně, ted se jí budou zastávat ti povrchní tupci, co vidí andělskou tvářičku, tak musí mít i práva. kdyby to udělal tlustej starej týpek, tak mu ti její zastávači přejí smrt a klidně ho i oddělají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání