Vestibul metra Anděl v oblasti křižovatky ulic Nádražní a Plzeňská byl uzavřen 25. září 2017. „Je potřeba si uvědomit, že technologie zde na Andělu byly již skutečně zastaralé. Sloužily zde od roku 1985,“ vysvětlovala mluvčí Dopravního podniku hl. města Prahy Aneta Řehková. Během rekonstrukce došlo k vyměně tří ramen eskalátorů, včetně souvisejících technologií. Zároveň byl rekonstruován celý eskalátorový tunel.

Dřívější otevření

Dopravní podnik od začátku sliboval, že se mu během devíti měsíců povede stihnout rekonstrukci dokončit. A ono se to povedlo. „Eskalátory se otevřou o pár dní dříve, než bylo původně zamýšleno. Uzavírka byla zkrácena zhruba o patnáct dní,“ prozradila Řehková při podvečerní prohlídce den před oficiálním otevřením veřejnosti.

Video
Video se připravuje ...

Vestibul metra Anděl bude přístupný od pondělí 11. června Eva Fornálová

Čisté, ale pomalé

A co se zde změnilo? Při jízdě po eskalátorech můžete nabýt dojmu, že jsou pomalejší než kdy dřív. A nebudete na omylu. „Došlo ke snížení rychlosti na základě nařízení současné legislativy, která umožňuje rychlost 0,75 metru za vteřinu,“ popisoval změny technik dopravního podniku Martin Kodrle. Původní rychlost přitom byla 0,9 metru za sekundu. Nebojte se půlhodinové cesty. Jedna jízda bez popocházení časově vychází na 1 minutu 37 sekund.  

Modernizace

Nové eskalátory svými parametry naplňují požadavky na moderní zařízení se sníženou energetickou náročností provozu, zvýšenou bezpečností provozu a snížením požárního rizika,“ vysvětloval důležitou změnu technik, který si pochvaloval snadnější údržbu. Řada změn není očividných. Schody jsou nyní doplněné o řadu nových bezpečnostních prvků, jako jsou například čidla na přítomnost všech stupňů schodového pásma a na rychlost madel. Mimo to došlo i ke změně osvětlení a podhledů.

Celkové náklady za rekonstrukci dosáhly částky 225 milionů korun. Po modernizaci andělského vestibulu chystá dopravní podnik od října proměnu metra Karlovo náměstí. A pokud míříte do centra, už v září by měla být dokončena rekonstrukce v metru Náměstí Republiky.

Fotogalerie
20 fotografií