Ortenovo náměstí už téměř čtyři roky zdobí socha motýla, jež hraje všemi barvami. Až do 2. června to byl motýl svobodný, pak ale skončil v obrovské žluté síti na motýly. Husarský kousek se povedl brazilskému umělci, který takhle svérázně zareagoval na instalaci svého krajana Romera Britta, jenž sochu vytvořil. „Rubens také nesnáší tvorbu svého krajana, která nám zaneřádila Ortenovo náměstí, a tak motýla lapil do sítě!“ zdokumentoval „partyzánskou“ akci Ivan A. na Facebooku. Mnozí jeho počin vnímají pozitivně. „Je to milá změna,“ napsala Marie R.

A zdá se, že se motýlovo „žluté vězení“ stane na nějaký čas jeho domovem – od Prahy 7 se totiž vysvobození nedočká. „Vnímáme to jako dočasné umělecké vyjádření korespondující s charakterem sochy, a jako takové nám nevadí,“ sdělila Blesk.cz radní Prahy 7 pro kulturu Hana Třeštíková. 

Pestrobarevnou sochu má „na svědomí“ slavný brazilský umělec Romero Britto, jehož instalace krášlí veřejná prostranství řady světových velkoměst. Své sochy umístil v New Yorku, Pekingu či Washingtonu. Instalaci Garden Butterfly (v překladu zahradní motýl, pozn. red.) věnoval Praze už v roce 2009, místo se pro ni ale našlo až roku 2014.

Za jeho přítomnosti byla netradiční socha odhalena 10. září, kdy se slavnostně otevíralo zrekonstruované Ortenovo náměstí. „My bychom dnes touto cestu určitě nešli. Jsem přesvědčená, že instalace uměleckého díla ve veřejném prostoru má být uvážlivá a je třeba ji posuzovat s ohledem na uměleckou kvalitu díla i charakter lokality, kam se instaluje,“ řekla Třeštíková. Motýl nicméně z Ortenova náměstí nikam neuletí – a nejen kvůli tomu, že je momentálně v pasti. „Nevnímáme, že by Motýl občanům nějak zásadně vadil, tedy v tuto chvíli nemáme v plánu jej někam přemísťovat,“ dodala.

Fotogalerie
7 fotografií