K nevídanému, ale krásnému úkazu došlo v srdci hlavního města, na jednom z komínů v pražských Holešovicích. Vylíhla se tři čilá mláďata sokola stěhovavého. Na komín byla umístěna fotopast, která zaznamená vývoj mláďat. Stejný sokolí pár hnízdil v ornitologické budce na komíně v holešovickém areálu již vloni, kdy vyvedl také tři mladé. 

Mláďata zatím neumějí létat a jejich první pokusy jsou neobratné. Na komíně je proto nesmí nikdo rušit, aby ze strachu nevyskočila z hnízda. „V loňském roce bylo jedno z mláďat pravděpodobně vyrušeno a z komína spadlo. Naštěstí ho zaměstnanci Pražské teplárenské včas našli a ujali se ho,“ uvedl ornitolog Dušan Rak ze Skupiny na ochranu a výzkum dravců a sov. Mládě se podařilo zachránit a po čase vrátit k rodičům.

Tři mláďata sokola stěhovavého se vylíhla na komíně v Holešovicích.
Autor: ČTK/Dušan Rak

Na komín ze 70. let minulého století, který bude kvůli modernizaci od příštího roku mimo provoz, je proto více koordinován vstup, aby pracovníci mláďata nevylekali. „Apelujeme na naše partnery a revizní techniky, aby se komínu v těchto měsících vyhýbali,“ uvedl Tomáš Sluka z Pražské teplárenské.

Po špičkách

Po špičkách je nutné kolem sokolů chodit i v jiných obdobích. „V období leden až březen hájí své teritorium a páří se. Kdyby byli často rušeni, hrozí, že lokalitu opustí. V březnu a dubnu pak samička sedí na vejcích, a kdyby se vzdálila na dobu delší než 15 minut, vejce mohou zachladnout. Jakmile se mláďata vylíhnou, to je zhruba v období od dubna do června, postupně přepeřují a učí se létat,“ dodal Rak, který dlouhodobě monitoruje stav sokolů v Praze.

Sokolí pár, který se na holešovickém komíně uhnízdil, má zajímavou historii. Před několika lety se samička zranila v obchodním domě Kotva, když lovila holuby. Díky péči ornitologů se vrátila zpátky do přírody. Z Prahy odlétla, ale loni se do metropole vrátila. Podle Raka život ve městě sokolům vyhovuje a díky velkému počtu holubů zde mají dostatek potravy.

Fotogalerie
3 fotografie