Hygienici zjistili přítomnost sinic v Šeberáku při letošním prvním měření kvality vody, které zde provedli 28. května. V Šeberáku se tyto problémy objevují opakovaně. V minulém roce takřka po celou sezonu zde byla voda nevhodná ke koupání a většinu času platil zákaz koupání.

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. K množení sinic přispívá teplé počasí.

Snížená kvalita vody je i nadále v koupališti Džbán, kde je znatelné zakalení vody. Druhým stupněm ohodnotili hygienici vodu v této vodní nádrži už 14. května. Snížená průhlednost vody se v tomto přírodním koupališti objevuje pravidelně.

Situace se proti prvnímu měření naopak zlepšila v hostivařské přehradě, kde zjistili hygienici v polovině května přítomnost sinic. Nyní hodnotí kvalitu vody v Hostivaři nejlepší známkou, tedy jako vodu vhodnou ke koupání. Vynikající voda je také v motolském rybníku, v biotopu Radotín a podle měření z 16. května je vynikající voda také v nádrži v Divoké Šárce.

Mimo provoz je zatím koupaliště LhotkaPraze 4, které je zavřené od roku 2012. Roky zchátralé koupaliště se právě rekonstruuje. Dosud není jasné, jestli se práce na areálu s biotopovým koupalištěm stihnou dokončit ještě pro letošní sezonu.

Letošní koupací sezona oficiálně začala 30. května. V Praze hygienici sledují pět přírodních koupališť, a to Lhotku, Šeberák, Motol, Džbán a Hostivař, a koupaliště s přírodním čištěním vody Radotín a betonovou nádrž Divoká Šárka. Kvalitu vody hygienici hodnotí každý týden až do závěru sezony 1. září na stupnici od jedné do pěti.

Fotogalerie
9 fotografií