14. listopad 2018
Svátek slaví Sáva, zítra Leopold

Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku!

/
  • Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku
    16. března 2018 ● 05:00
     

    »Hody, hody doprovody, dejte vejce… v chladu skladovaný!« Velikonoce jsou za dveřmi a prodejní pulty se prohýbají pod tíhou vajec. Jaká jsou nejkvalitnější a nejzdravější? To vám prozradí Potravinový Sherlock v dnešním testu.

  • 1.

    Čerstvost vajec

    Z bílku neušleháte sníh, žloutek není ve středu, ale na kraji, takže se vejce natvrdo špatně loupe, a při zadělávání těsta se ingredience špatně spojí. Takový tragický scénář vás klidně může potkat na Velikonoce, pokud budete mít v ruce »stará« vejce. Klíčem k úspěchu je totiž koupit co nejčerstvější a mít je v ledničce při nekolísavé teplotě okolo 5 až 8 °C. Jak ukázal náš test, pokud se vejce špatně skladují (a to jak v obchodě, tak i doma), mohou se stát vaječnou pohromou. „Trvanlivost vajec je maximálně 28 dní po snášce. Datum snášky sice na krabičce není, ale musí na ní vždy být datum minimální trvanlivosti. Nejlepší je proto kupovat taková vejce, kterým zbývá do konce trvanlivosti co nejvíce dní,“ uvádí Kamila Míková, odbornice na výživu, která se zabývá především problematikou konzumních vajec.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 2.

    Čerstvost se dá změřit

    Zda se vejce skladovala při správné a stálé teplotě a jsou čerstvá, se dá určit laboratorně, a to pomocí tzv. Haughových jednotek (HU). Ty měří speciální přístroj, který určuje výšku hustého bílku ve vzdálenosti 0,5 cm od žloutku. Čím čerstvější vejce je, tím je bílek hustší, vyšší a tím jsou vyšší i Haughovy jednotky. Jejich škála se pohybuje mezi 40 a 90.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 3.

    Polovina byla špatná

    Haughovy jednotky jsme nechali změřit u testovaných vajec v poslední den trvanlivosti – jejich škála byla od 54,5 do 77,3. Podle hodnocení jakosti by 6 z 10 vajec nevyhovělo, měla totiž špatné hodnoty. „Ze zkušenosti vím, že v poslední den trvanlivosti se Haughovy jednotky pohybují většinou okolo 65 až 70,“ uvádí Kamila Míková. To, že šestice vajec v poslední den trvanlivosti nevyhovovala, mohlo být způsobeno především vyšší nebo kolísavou teplotou při skladování, ta má totiž na Haughovy jednotky nejvýraznější vliv. Čím je vyšší, tím rychleji jednotky klesají.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 4.

    Co slepice zobe, to má vejce v sobě

    Vejce patří mezi nejhodnotnější potraviny, a to díky své vysoké výživové hodnotě. Na ni má nejvýznamnější vliv složení směsi, kterou se krmí nosnice. Zjednodušeně to, co slepice v krmení sezobe, dokáže uložit do vejce. Proto se v obchodech setkáte s vejci obohacenými selenem či omega nenasycenými kyselinami apod. Výživová hodnota vajec se zkrátka upravuje složením krmné směsi. A podobně je tomu i u barvy žloutku...

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 5.

    »Vytuněný« žloutek

    Myslíte si, že čím tmavší žloutek, tím je vejce kvalitnější? Omyl! Barva žloutku v tom nehraje vůbec žádnou roli. To, zda je žloutek světle žlutý, nebo dooranžova, je čistě v rukou výrobců, kteří chtějí vyhovět preferencím českých spotřebitelů. Výrobci se totiž podle barevné škály na tzv. La Roche stupnici (1 – 15) domluví s dodavatelem krmných směsí, jakou barvu přesně chtějí (např. 11), a ten podle toho do krmení přidá množství karotenoidů (barviva, které dodává barvu žloutku). „Legislativa tento způsob připouští a zdraví to rozhodně neškodí. Je ale paradox, že nejcennější karotenoid – lutein – má světlou barvu,“ vyvrací mýtus o souvislosti mezi sytou barvou žloutku a kvalitou vejce Míková. V našem testu měly žloutky nejčastěji barvu od 9 do 11 stupňů, ale našly se i světlejší – Arnoštova vajíčka Cereální vejce, která měla hodnotu 8,8, a 10 čerstvých slepičích vajec od Českých vajec s nejsvětlejší hodnotou 7.7.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 6.

    Prospěšné tuky

    Vejce jsou považována za zajímavý zdroj polynenasycených mastných kyselin, kam patří jak omega-6, jež ve výživě nemají tak mimořádný význam, tak omega-3, kterých máme ve stravě spíš nedostatek a které příznivě působí na srdce a cévy. V obchodě můžete narazit i na vejce, která deklarují zvýšený obsah omega-3 kyselin. A taková vejce jsme zařadili také do testu. Zajímalo nás, jak se od ostatních vajec liší v podílu prospěšných omega-3 mastných kyselin. Výsledky laboratoře ukázaly, že velmi. Výrobek Omega Pro měl 7x vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, než byl průměrný obsah u ostatních vajec.

    Aby vejce mohla mít na krabičce zdravotní tvrzení, že obsahují zvýšený podíl omega-3 mastných kyselin, musí mít poměr omega-6 a omega-3 maximálně 3:1, což zmíněná vejce splňují. Čím je totiž poměr omega-6 a omega-3 nižší, tím je účinek omega-3 příznivější. Za ideál se považuje 5:1, aby se pozitivní účinky omega-3 projevily, a neměl by přesahovat 10:1. Například rostlinné oleje, které jsou bohaté na omega mastné kyseliny, mají poměry vysoké až 25:1, což paradoxně snižuje účinky omega-3. V tomto ohledu byly u vajec velké rozdíly. „Záleží na tom, co je zdrojem tuků v krmné směsi,“ vysvětluje odbornice Míková. Do poměru 10:1 se vešla již zmíněná vejce Omega Pro a 10 čerstvých vajec od výrobce Česká vejce. Poměry nad 13:1 se blížily běžným potravinám a nejvyšší měla Čerstvá vejce z Kunína a 18 vajeCZ, což vypovídá o tom, že zdrojem tuku v krmení slepice byl nejspíš rostlinný olej.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 7.

    Bacha na prodejní triky!

    »Selská«, »babiččina« nebo »pohodová « vejce. Ačkoli taková označení evokují, že vypovídají o kvalitě vajec či způsobu chovu, nenechte se zlákat reklamním trikem! Nemusí to znamenat, že pocházejí od babičky, selky nebo od pohodových slepic. A někdy si dokonce mohou protiřečit, jako v případě Pohodových vajec z podestýlkového chovu, tedy nosnic v halách. „Nejde o výživové ani zdravotní tvrzení, je to pouze reklamní tah,“ uvádí Míková. „Říkat o vejcích, která snesly slepice na podestýlce, že jsou pohodová, je nesmysl,“ dodává. Slepice, které nejsou v klecích nemají větší pohodu, spíš naopak. Na podestýlce v hale se může mačkat až 20 000 slepic, což pro ně představuje větší stres, a bohužel se stává, že silnější utiskují slabší, dokonce je mohou uklovat k smrti. „Ze statistiky vyplývá, že na podestýlce je vyšší úmrtnost než v klecovém chovu, a ve volném výběhu je dokonce nejvyšší,“ upozorňuje Kamila Míková.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 8.

    Volnější jsou nešťastnější

    Pro slepice je přirozené hejno čítající okolo 14 jednotlivců. V takové skupině se dovedou velmi dobře rozeznávat, ale čím větší houf, tím více ztrácejí sociální cítění a silnější mohou začít slabší napadat, což se ve volném chovu a v chovech na podestýlce stává. Ve volném chovu není limit pro počet slepic, ale musí mít volný přístup ven. Výběh ale nemusí být zatravněný a měl by být tak velký, aby každá nosnice měla pro sebe plochu 2 x 2 m. „V praxi to ale vypadá tak, že se shlukují podél stěn a do volného terénu se bojí. Po léta byly totiž šlechtěny pro život v uzavřeném prostoru,“ vysvětluje odbornice. Od roku 2012 platí přísnější evropská pravidla pro klecový chov, která nařizují větší, tzv. obohacené klece. Rozměrově jsou uzpůsobené tak, aby každá slepice mohla volně roztáhnout křídla, a jsou i nově vybavené. Je zde hrabaniště, kde slepice může realizovat svoji potřebu hrabat, dále jsou zde prostory, kde má slepice soukromí pro snášení vajec, a bidýlka. Nechybí ani místa na okraji klece, kde si mohou oškrabávat a zkracovat drápky. Pohromadě v klecích přebývá okolo 18 slepic.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 9.

    Proč 28 dní?

    Trvanlivost vajec max. 28 dní po snášce se stanovila na základě výšky vzduchové bubliny a hraniční hodnotě přijatelnosti dle Haughových jednotek, kterých vejce po této době dosáhne. Vzduchová bublina vzniká na širším konci vejce, kde blána nepřiléhá zcela ke skořápce. Její výška nesmí překročit 6 mm. Samozřejmě čím čerstvější vejce je, tím je vzduchová bublina menší, a proto ve vodě neplave.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 10.

    Bílá, nebo hnědá?

    Na Velikonoce jdou na odbyt především bílá vejce, protože se na ně dobře maluje. Jenže co se týče pevnosti, bývají to právě bílá, která se lehce křápnou. Bílá skořápka je totiž mnohem křehčí než hnědá skořápka. V našem testu byla bílá vejce pouze Čerstvá vejce nosnic v halách z Nizozemska.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

  • 11.

    Na pultu jen 3 týdny

    V obchodech byste neměli narazit na žádná čerstvá vejce, která by se prodávala déle než 7 dní před uplynutím data minimální trvanlivosti (nejdéle se smí prodávat 21 dní po snášce). Pokud byste narazili na taková, jež se prodávají v posledním týdnu před koncem trvanlivosti, nechte je v regálu.

    Test čerstvých vajec: Barvu žloutku míchají výrobci v koutku

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč