Režisér Petr Klein Svoboda zuří. Spolu se svou manželkou, scenáristkou Lucií, chtěli po úspěchu filmu Pírko natočit další celovečerní snímek s názvem Jako v ráji. Ten by měl upozorňovat na střet křesťanské a muslimské kultury v Česku i v sousedních zemích Slovensku či Polsku. Jenže osud jim teď hází klacky pod nohy.

Na film se totiž doposud nepodařilo sehnat dostatek financí. Produkce se podle informací webu Pluska.sk dokonce snažila získat grant od státního kinematografického a audiovizuálního fondu na Slovensku. Ovšem bez úspěchu.

„Film, který by si vzal na mušku islám ve střední Evropě, ještě neexistuje. Lucia napsala živelný tragikomický scénář, který, zdá se, neplní současné politicky korektní normy,“ má syn Karla Svobody jasno, proč nedostal od institucí zelenou.

Přesto se nevzdává a chce v projektu pokračovat. Peníze proto shání od samotných diváků! „Hodně lidí se bojí vůbec tohle téma otevřít a pracovníci fondu by všechno rádi prezentovali v růžových barvách. Proto teď jdeme za diváky, aby nás podpořili formou crowfundingu (financování, kdy větší počet lidí přispěje menším obnosem a dohromady se tak nasbírá cílová částka – pozn. red.), prozradil pro Pluska.sk Petr s tím, že si je jistý, že finance nakonec sežene.

Téma je podle něj dostatečně silné. Také jeho manželka si za svým scénářem, který už získal i cenu Filmové nadace, také stojí. „Tento film klade otázky jako: „Je islám opravdu součástí Evropy? Je integrace opravdu hladká a reálná? Hlavní postavy jsou obyčejní lidé z naší kultury a z kultury islámské. Nemůžou za to, kde se narodili a jakým způsobem žijí. Střed těchto dvou světů je mnohokrát komický, ale i tragický,“ promluvila Lucia.

 

VIDEO:  Vendula Pizingerová na koncertu pro manžela: Vytěžila 604 000 korun!

Video
Video se připravuje ...

Vendula Pizingerová na koncertu pro manžela: Vytěžila 604 000 korun! Luboš Procházka, Lukáš Červený

Fotogalerie
31 fotografií