Na tenhle večer Filip Slovák (33) nejspíš do smrti nezapomene. 19. února se po setmění vracel jako každý den domů za rodinou, když na zemi spatřil něco velmi neobvyklého. Na první pohled myslel, že některá holčička ztratila panenku. Pak ho ale čekal šok – to, co leželo na zemi, bylo opravdové miminko. „Mělo na sobě jen bodyčko, nic víc. Ani do peřinky nebylo zabalené,“ popisuje Filip. V té době byl pouhý jeden stupeň nad nulou.

Ihned jsem k němu běžel, vyzkoušel jsem, jestli je živé a jestli reaguje, což reagovalo… A jelikož bylo hodně chladno, tak jsem ho popadl a utíkal s ním domů,“ popisoval, jak reagoval naprosto spontánně, jako kdyby se jednalo o jeho vlastní dítě. Sám má totiž právě dvouměsíční miminko a chlapečkovi, kterého našel na ulici, bylo podobně – teprve šest týdnů.

Video
Video se připravuje ...

Cestou z práce našel Filip Slovák dítě. Jak vzpomíná na tento emotivní zážitek? Eva Fornálová

Šok ve dveřích

Chlapečka přitiskl k sobě na tělo pod bundu a během minuty byl s nalezencem doma. Mezi dveřmi ho i přes závažnost situace čekala komická scéna. „Zlato, nebudeš tomu věřit, ale přinesl jsem ti druhý,“ smál se Filip, jak i ve stresové situaci dokázal se svou ženou vtipkovat. „Ale i tak jsem byl hodně vystrašený a v šoku.“ Když bylo miminko v teple, vytočil tísňovou linku 112.

„Zrovna ten den jsem sloužila a ten tísňový hovor jsem nabírala. Je to jeden z hovorů, na který nikdy nezapomenu,“ řekla mluvčí záchranné služby Jana Poštová, která pracuje rovněž jako operátorka. Záchranka byla u chlapečka během pár minut.

Až 20 let pro matku

Jen díky němu uniklo maličké miminko smrti, která by ho bývala v mrazu čekala, a dostalo tak šanci na nový život. Statečný zachránce pak dlouhé hodiny vypovídal na policii – matka dítěte je podezřelá z pokusu o vraždu. „Žena zatím nebyla zadržena a na jejím dopadení kriminalisté pracují v rámci mezinárodní spolupráce, jelikož stihla z České republiky vycestovat,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk.

Za trestný čin jí hrozí 15 až 20 let za mřížemi nebo výjimečný trest. Nalezeného chlapečka si následně do své péče převzaly pracovnice orgánu sociálně-právní ochrany dítěte, zájem o něj má ale jeho babička, která požádala o svěření do péče.

Za úžasný skutek, jenž zachránil miminku život, Filipu Slovákovi v pátek osobně poděkovali ředitel pražské policie Miloš Trojánek a ředitel pražské záchranky Petr Kolouch a předali mu ocenění.

 

Fotogalerie
10 fotografií