Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vražda Kuciaka: Šéf policie odmítl „varování z Itálie“. Rakušané mluví o krytí mužů v pozadí

Autor: Mii, ČTK - 
3. března 2018
11:45

Informace o tom, že italští prokurátoři už v roce 2014 upozornili slovenskou policii na možný vztah Italů zadržených ve čtvrtek na východním Slovensku s kalábrijskou mafií 'Ndrangheta, prý nejsou pravdivé. Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar to uvedl pátek večer ve vzkazu na sociální síti. Aktivity této organizace na Slovensku zkoumal investigativní novinář Ján Kuciak, který byl se svojí snoubenkou minulý týden zastřelen. Policie se domnívá, že vražda souvisela s jeho prací.

Že slovenské úřady měly být o propojení zadržených Italů na mafii 'Ndrangheta informovány už před několika lety, řekl v pátek šéf kalábrijské prokuratury Gaeta Paci. Informaci převzala většina médií. Tibor Gašpar s ní ale nesouhlasí.

„Není pravda, že slovenská policie nereagovala na nějaké varování italských prokurátorů. Nevím, proč se objevují zavádějící informace o tom, že nás varovali,“ říká slovenský policejní prezident ve videu, na které upozornil server Novinky.cz. Existenci varování z Itálie popírá i slovenská generální prokuratura.

Italská strana navíc podle Gašpara jednala hodně volným tempem. „V rámci mezinárodní spolupráce máme několik součinností s italskými složkami, ale u všech jsme byli iniciátory my. Bohužel, právě italská strana vybavovala některé naše žádosti velmi pomalu, a co se týče obsahu, velmi slabě,“ vysvětloval policejní prezident.

Rovnou uvedl i příklad. „V únoru 2014 jsme žádali od italské policie informace, a to písemně a urgentně. Vyšetřovatel odpověď dokonce dvakrát telefonicky urgoval, ale odpověď jsme dostali až v říjnu 2015,“ říkal Gašpar.

Další vyšetřovací verze

O samotném vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho snoubenky Gašpar nemluvil. „Policie intenzivně pracuje na několika verzích a v pátek jsme otevřeli jednu novou verzi. Pracujeme s množstvím informací, které se vyhodnocují, a budeme pokračovat i o víkendu. Po dohodě s prokuraturou není možné poskytnout jinou konkrétnější informaci,“ vysvětloval policejní prezident, proč nemůže říct víc.

Video  Krutá vražda novináře a jeho přítelkyně: Slovensko se loučí s Martinou (†27), její maminka sotva stála na nohou.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Sedmadvacetiletý Ján Kuciak působil ve slovenském zpravodajském serveru Aktuality.sk. Věnoval se mimo jiné podezřením z daňových podvodů u lidí blízkých vládní straně Směr-sociální demokracie, jejíž předsedou je současný slovenský premiér Robert Fico. Vedle toho psal o podnikateli Mariánu Kočnerovi, který ho údajně zastrašoval. Na muže podal trestní oznámení, ale ani po 44 dnech případ nebyl přiřazen konkrétnímu policistovi. Kuciak si na to stěžoval na sociální síti.

Slovenská policie v rámci vyšetřování vraždy zadržela při raziích sedm lidí. Mezi nimi měl být i Antonio Vadala, který má mít blízko právě k mafii 'Ndrangheta.

Rakouští novináři: Pozadí vraždy kryje Ficova vláda

Smrt mladého novináře neunikla ani kolegům z Rakouska. Tamní Rakouský novinářský klub (ÖJC) prohlásil, že žádá potrestání objednavatelů vraždy. Zároveň uvedl, že slovenská vláda osoby v pozadí vraždy kryje. Podle klubu by se téma vražd novinářů mělo řešit na summitu EU.

Slovenská vláda prý „dělá vše pro to, aby muže v pozadí vražedného komplotu ochránila“. Vyzdvihována je přitom „italská stopa“ a rychlé zadržení údajných mafiánů, zdůrazňuje ÖJC. Sdružení připomíná, že také v případě loňské vraždy maltské novinářky Daphne Caruanaové Galiziové byl veřejnosti rychle prezentován „pachatel“, ale dál se nic nedělo.

Maltská justice v prosinci rozhodla, že tři muži obvinění z vraždy maltské investigativní novinářky se budou muset zodpovídat před soudem. Kromě nich stíhala policie na svobodě sedm osob, kteří byli propuštěni z vazby na kauci. Většina z nich má údajně záznamy v trestním rejstříku a není jasné, zda zabíjeli z vlastní vůle, anebo zda šlo o nájemné vrahy.

ÖJC apeluje na Evropský parlament k vytvoření vyšetřovací komise, která by zkoumala vraždy na Maltě a na Slovensku. Rakouskou vládu ÖJC vyzval, aby téma vražd novinářů v Evropě nastolila na Evropské radě.

Rakouský novinářský klub na svém webu uvádí, že sdružuje 6 700 členů a je největší nezávislou novinářskou organizací v Rakousku.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

tolka ( 3. března 2018 14:54 )

http://tn.nova.cz/clanek/prezident-kiska-poprve-promluvil-o-vrazde-novinare-kuciaka.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání