Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Poprava novináře: 25 milionů za informace vedoucí k vrahovi nabízí Ficova vláda

Autor: Jakub Veinlich - 
26. února 2018
14:00

Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho partnerky otřásla slovenskými, ale i českými politiky a žurnalisty. Mladý investigativec zemřel podle slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara nejspíš kvůli článkům, kterým se v poslední době věnoval. V poslední době pracoval například i na textech, které se týkaly lidí z okolí vládní strany SMER premiéra Roberta Fica, kteří jsou podezřelí z daňových podvodů. Ficova vláda nicméně vypsala odměnu milion eur (v přepočtu 25,3 milionů korun) za informace vedoucí k pachateli. 

„Budeme přijímat i anonymní podání. Cokoliv, co může přispět k dopadení pachatele nebo pachatelů úkladné vraždy, bude velmi cenné,“ řekl Fico. Dodal, že případ bude vyšetřovat tým složený ze zástupců prokuratury, ministerstva vnitra, policie i slovenské tajné služby SIS.

Video  Záběry z místa činu: V téhle ulici někdo zastřelil slovenského novináře a jeho přítelkyni  - Joj TV, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Smrt Jána K. pravděpodobně souvisí s jeho novinářskou činností. Je to bezprecedentní útok na novináře a takto závažnému zločinu Slovensko ještě nečelilo. Ostře odsuzuji tento zločin a slibuji, že nasadíme maximální kapacity, abychom ho vyšetřili a poskytli odpovědi na otázky, které s ním souvisí,“ uvedl na ranní tiskové konferenci policejní prezident Tibor Gašpar.

„Nemůžeme být zemí, kde vraždí novináře. Každou vraždu považuji za obrovskou tragédii, lidskou i společenskou,“ řekla pro DenníkN slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

 

Podle policie jde nejspíš o úkladnou vraždu. Tu už odsoudilo také slovenské vydavatelství Ringier Axel Springer Slovakia, pod který spadá i web Aktuality.sk, pro který Kuciak psal poslední tři roky.

„Jsme šokováni a zhrozeni zprávou, že Ján Kuciak a jeho partnerka se pravděpodobně stali oběťmi kruté popravy. Přestože celkové pozadí ještě není úplně objasněné, existuje důvod domnívat se, že tento zločin souvisí se současnou investigativou našeho kolegy. Truchlíme s jeho rodinou, přáteli a kolegy. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom podpořili orgány činné v trestním řízení při identifikaci pachatelů,“ píše vydavatelství ve svém prohlášení.

Vydavatelství se prý tímto nedá zastrašit a bude v této práci pokračovat ještě intenzivněji.

Fico: Pokud se vše potvrdí, jde o útok na svobodu tisku a demokracii

Útok odsoudil také slovenský premiér a předseda vládní strany SMER Robert Fico. Právě o jeho blízkých zastřelený novinář psal.

„Pokud se potvrdí, že vražda slovenského novináře Kuciaka souvisela s jeho prací, šlo by o útok na svobodu tisku a demokracii,“ uvedl.

A v šoku je také český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Své vyjádření připojil na twitterový účet.

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

„Jsem v šoku. Jestli se potvrdí, že to souvisí s jeho prací, je to šílené. V životě by mě nenapadlo, že se něco podobného může v roce 2018 na Slovensku stát. Násilí proti novinářům naprosto odsuzuji,“ napsal Babiš, který je původem ze Slovenska. 

Zprávě o smrti slovenského novináře se nechce věřit ani bývalému místopředsedovi poslanecké sněmovny Petru Gazdíkovi z hnutí STAN. 

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička souhlasí s názorem, podle kterého se ukazuje, „jak velmi nemístné byly Zemanovy "bonmoty" o likvidaci novinářů.“

A ještě tvrdší byl k bonmotům českého prezidenta Miloše Zemana bývalý ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL  Marian Jurečka. 

Novinář Kundra: Ať se chytnou za hlavu ti, kdo vyhrožují novinářům v ČR

Do prezidenta Miloše Zemana a nejen jeho se v této souvislosti pustil také investigativní novinář Ondřej Kundra, který píše pro týdeník Respekt. Podle něj by se měli po vraždě slovenského žurnalisty chytnout za hlavu všichni ti, kteří novinářům kvůli jejich práci vyhrožují. 

Další z českých novinářů, kteří upozorňují na pozadí české politiky, Jaroslav Kmenta zas upozorňuje na to, že na Slovensku přišel o život nejen jeden novinář, ale další jsou také už několik let nezvěstní. 

 Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček nechce celou tragédi komentovat.

„Nebudeme se připojovat k nízkým pokusům o zneužívání této tragédie k politickému boji,“ napsal Jiří Ovčáček Blesk Zprávám. Na Facebooku už koluje výzva, aby lidé dnes večer přišli za mrtvého novináře, kterému v minulých týdnech vyhrožovali, ale nikdo se tím prý nezabýval, zapálit svíčku na Václavské náměstí.

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

crush ( 26. února 2018 15:53 )

Keď už po tomto neodvolajú ministra, o ktorého odvolanie sa tu pol národa snaží dlho a stále bez výsledku, tak čo môžeme čakať od jeho Polície?!? Ešte si to možno ľudia neuvedomujú, ale toto je začiatok ozajstnej vojny medzi novinárskou verjnosťou a občanmi na jednej strane a politikmi s mafiou na strane druhej!!! Toto už pre nich nedopadne dobre. Bude im to spočítané najneskôr vo loľbách....

doktormediciny ( 26. února 2018 13:19 )

Vite, po bitve je kazdy generalem...Ja si myslim, ze to vyhrozovani nebrali vazne...

DANO ( 26. února 2018 13:07 )

KOCNER SA MU VYHRAZAL, LEBO PISAL O JEHO PODVODOCH A NAPRIEK TOMU, ZE TO KUCIAK OZNAMIL, TAK POLICIA SRALA NA JEHO OZNAMENIA O VYHRAZANI, BA ANI TO NEMAL ZIADNY POLICAJT PRIDELENE.

Zobrazit celou diskusi