„V roce 2018 nám 6. května, tedy datum osvobození Plzně americkou armádou, připadá na neděli a z tohoto důvodu jsme se rozhodli po jednání se zástupci klubů vojenské historie výjimečně změnit termín Convoy of Liberty a přesunout ho na sobotní dopoledne,“ uvedla Jana Komišová z Odboru prezentace a marketingu, který má Slavnosti svobody na starost.

Přesunutí akce Convoy of Liberty na sobotu 5. května má umožnit veteránům, kterým už je více než 90 let, i veřejnosti zvládnout pohodlně program oslav. „V sobotu 5. května konvoj vyjede v tradičních 11 hodin ze Sukovy ulice a projede Klatovskou třídou, čelo konvoje pak přijede spolu s veterány na náměstí Republiky,“ popsala Komišová.

Hlavní pietní akt proběhne v neděli 6. května odpoledne u pomníku Díky, Ameriko!, který plánuje město do té doby zrekonstruovat. Kámen na pylony, odstraněné loni kvůli nebezpečným prasklinám, již Plzeň získala v největším francouzském lomu.

Oslavám bude předcházet 1. května velká Australian Pink Floyd show v plzeňském amfiteátru. Revivalová skupina v Čechách již několikrát vystoupila, před plzeňským publikem bude mít ale premiéru.

Na 3. května jsou naplánované Plzeňské rozhovory a také vernisáž výstavy ke 100. výročí 16. obrněné divize americké armády, která jako první vstoupila v roce 1945 do Plzně.

VIDEO: Takhle projel Plzní Conwoy of Liberty v roce 2017.

Video
Video se připravuje ...

Konvoj svobody projel Plzní, veteránům osvoboditelům mávaly tisíce lidí Zbyněk Schnapka, Hudba: Mobilizing Troops, Studio Fontána, spol. s r.o.

Fotogalerie
49 fotografií