Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podnikatel Říha je naživu? Má si na Ukrajině užívat peníze, tvrdí obžalovaný z jeho vraždy

Autor: aba, vet - 
29. března 2017
19:30

Ve středu začal soud se čtyřmi muži obžalovanými z třináct let staré vraždy Martina Říhy (†33), kterého měli unést, mučit a pak zabít. Tělo se však nikdy nenašlo a teď jeden z obžalovaných tvrdí, že je Říha stále naživu.

Podnikatel Martin Říha si v roce 1996 otevřel kampeličku a své klienty připravil o 276 milionů korun. Za to také skončil ve vězení a odsedět si měl deset let. Po třech letech ve vazbě byl ale před vynesením rozsudku propuštěn a zmizel. Obecně se předpokládalo, že utekl i s nakradenými penězi do ciziny, ale podle policie byl zavražděn.

V dubnu 2003 měli Říhu unést tři pachatelé – Robert Š. (50), Vladimír S. (37) a Pavel M. (40). Podle žalobkyně měli podnikatele naložit do auta, ten měl ještě stihnout naposledy zavolat své matce, a pak ho měli odvézt do penzionu na Liberecku, kde ho vyslýchali ohledně úkrytu peněz. Poté mu měli píchnout neznámou látku, provrtávat mu nohu a bít ho opasky. Říha měl na následky zranění zemřít, jeho tělo se ale nikdy nenašlo.

Jeden z obžalovaných z jeho vraždy, Robert Š., teď tvrdí, že všechno bylo jinak a Říha je pořád naživu. „Jsou to jen dohady lidí, kteří říkali, že někdo povídal, že někdo povídal. Říha si žije někde na Ukrajině. Jedině najmout si detektivy, kteří ho najdou,“ prohlásil muž u soudu.

Na lavici obžalovaných stanul ještě čtvrtý muž, Josef P. (43), který se měl po Říhovi smrti vloupat k němu domů a hledat ztracené stovky milionů. Hotovost ale žádnou nenašel a tak vzal televizi a foťák. Všichni obžalovaní jakoukoli vinu odmítají. 

Na reportáž z případu Říha se podívejte ve videu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání