Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čím se Karel Gott nechlubil?! Dopis pro Husáka, zlomený penis nebo trapas v německé televizi...

/
  • Čím se Karel Gott nechlubil?
    2. října 2019 ● 10:26

    Nikdo není dokonalý, a nebyl ani Karel Gott. Národem uctívaná ikona, pěvecká legenda, bůh českého showbyznysu, podobných superlativů najde každý mnoho… Ale ty nejvzácnější diamanty jsou ceněné právě i díky drobným vadám na kráse, které jim dodávají specifičnost a charakter. A Gott si, zejména v mládí, prošel pořádným „brousícím“ procesem! Rozsáhlý spis si na něj vedly jak československá StB, tak východoněmecká Stasi. Čím vším ho tajné služby chtěly vydírat?

  • 1.

    Emigrace

    Když se v roce 1971 rozhodla jediná opravdová československá star emigrovat do západního Německa spolu s bratry Štaidlovými, strhla se kolem osoby Karla Gottahotová mela na mezinárodní politické úrovni. Když se po vypršení platnosti víza v červenci 1971 nevrátil, následovala šťára v Jevanech a výslechy rodičů Marie a Karla. „Bude nutné připomenout, že Gott svým postupem dovedl k trestné činnosti i své rodiče, kteří převodem majetku a finančních částek se prakticky dopustili trestného činu nadržování…,“ psalo se ve spisu STB.

    Karel Gott v 60. letech
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Výhrůžky

    Do celé šlamastyky se nakonec vložil samotný prezident ČSSR Gustáv Husák, který přislíbil Gottovi za návrat beztrestnost. Emigrací slavného zpěváka by neutrpěla jen socialistická propaganda, ale i nemalé devizové příjmy, které Karel zajišťoval. V klidu se mohl rovnat se slušně rozjetou exportní továrnou. „Lze stěží stanovit negativní dopad pro ČSSR za neplnění smluvních závazků se zahraničím pro nepřítomnost Karla Gotta,“ referovali estébáci ve spisu vedeném proti zpěvákovi. Jedním ze způsobů, jak komunisté na Gotta měli tlačit, byly výhrůžky veřejnou diskreditací za pomoci zveřejnění údajných sexuálních afér plzeňského rodáka.

    Gustáv Husák
    Autor: reprofoto youtube

  • 3.

    Dopis pro Gustava Husáka

    Historici se však neshodnou v tom, kdo komu podlézal. Husák Gottovi, když ho prosil, aby se vrátil, nebo Gott Husákovi, když měl sám žádat o návrat? V archivech StB byl totiž i dopis, který psal Gott tehdejšímu prezidentovi, v němž se píše, že Gott si přál normalizaci, jen se trochu zvrtla. „Pracuji toho času se svými kolegy na území západní Evropy a já i moji přátelé vystupujeme jako občané Československé republiky, kterými chceme také za každých okolností zůstat,“ psal Gott.  Zpěvák si zároveň kladl podmínku návratu. „Chceme se vrátit před naše publikum, v případě, že se přesvědčíme, že zásahy, o kterých v dopise hovořím, byly pouze součástí složitého konsolidačního procesu ...pevně věřím, že jak já, tak i oba moji autoři najdeme ve vaší osobě a vaší moudrosti porozumění pro naši složitou situaci, která rozhodně není lehká.“ Zpěvák nikdy autenticitu dopisu nechtěl potvrdit.

    Prvním hitem Karla Gotta byla píseň Oči sněhem zaváté.
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Anticharta

    Je však faktem, že usmíření Gotta s režimem proběhlo ve stylu – však 28. ledna 1977 Gott v Národním divadle přečetl takzvanou Antichartu. Komunistickému režimu tenkrát šlo mimo jiné o to, aby „legitimizoval“ pronásledování signatářů Charty 77, tyto signatáře izoloval od většinové společnosti a odradil potenciální signatáře od podpisu prohlášení Charty 77.

    Anticharta
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Zlomený penis

    Karel Gott byl idolem několika generací žen nejenom v tehdejším Československu, tudíž by bylo bláhové si myslet, že žil jako klášterní mnich. Vždyť mu ty nejkrásnější ženy po celé Evropě doslova lezly do postele. Nikoli náhodou prožil Mistr většinu života jako svobodný mládenec. Ladislav Štaidl ve své životopisné knížce popisuje třeba sexuální dobrodružství tak vydatné, že jistá německá železničářka Mistrovi dokonce během divokých hrátek zlomila penis!

    Ladislav Štaidl
    Autor: Blesk

  • 6.

    Gott exhibicionista

    Gott se měl také údajně hlásit k sado-masochistickým praktikám, ale skutečnou bombou v rukách aparátčíků mohla být údajná exhibicionistická epizoda, která se odehrála v tramvaji. Karel se prý veřejně chlubil se svým "Karlíkem" a zasáhnout musela dokonce Veřejná bezpečnost. Od té doby někteří idolu ženských srdcí přezdívaly Čuňas. Celou událost Gott vysvětloval jako náhlou nepotlačitelnou touhu.

    Prvním hitem Karla Gotta byla píseň Oči sněhem zaváté.
    Autor: Profimedia

  • 7.

    Gott a muži

    Téma Karel a muži přicházelo vždy na přetřes ve vlnách. To, co se dnes jeví jako společensky běžný jev, bylo za totality bráno jako psychická deviace, kterou je třeba léčit. Gott byl vždy v homosexuální komunitě populární a nikdy se netajil svým přátelstvím s některými gayi. I to se tajným službám hodilo do krámu. Pověst přinejmenším bisexuála měla za následek ještě začátkem 90. let lehký skandál v německé televizi, kde byl Mistr za lásku s muži pranýřován.

    Karel Gott s muži.
    Autor: Profimedia

  • 8.

    Interpo a praní špinavých peněz

    V roce 1993 založili kontroverzní podnikatelé František Mrázek a Miroslav Provod společně s Karlem Gottem nadaci Interpo, která se měla starat o pozůstalé po zesnulých policistech. Nadace však neměla dlouhého trvání. Interpo zastupovala řadu kontroverzních lidí a přišlo obvinění z praní špinavých peněz. Karel Gott kvůli tomuto nařčení z nadace vystoupil a tím přišla o většinu příznivců.

    Interpo
    Autor: archiv

  • 9.

    Trapas v německé televizi

    V polovině devadesátých let se Gott stal také terčem skryté německé televize, ze které nevyšel zrovna důstojně. Záznam zábavného pořadu již nebyl nikdy znova odvysílán. O co šlo? Němečtí šprýmaři Mistrovi namluvili, že mu jistá francouzská milionářka a jeho fanynka odkázala zámek a jmění neskutečného rozsahu, ovšem za určitých podmínek. V právní kanceláři, která byla protkaná skrytými kamerami, musel Gott přislíbit, že bude každý den zpívat urně s popelem zesnulé šlechtičny, starat se o jejího papouška a podobně. Miliony omámený Gott vše ochotně přislíbil…

    1982 - Takhle Gott vypadal v době, kdy dostal výhrůžný dopis.
    Autor: Marek Pátek, archiv K. Gotta a ministerstva vnitra

  • 10.

    Prostředníček na Slavících

    Během vyhlašování Českého slavíka 2009 Gott ukázal v televizi vztyčený prostředníček jako vzkaz svým odpůrcům, kteří rozporovali, že mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil během slavnostního ceremoniálu během státního svátku vyznamenání v podobě medaile za zásluhy. Chcete celou knihu o Karlu Gottovi? Koupit ji můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

    Karel Gott ukázal prostředníček.
    Autor: reprofoto TV Prima

    Vše o smrti Karla Gotta čtěte na Blesk.cz zde >>>

    Fotogalerie
    11 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy