Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

BIS: čeští zpravodajci jsou ve střehu, hrozí riziko násilné akce

První foto střelců, kteří v redakci zastřelili nejméně 11 lidí
První foto střelců, kteří v redakci zastřelili nejméně 11 lidí  (Autor: Huffington Post UK)
Autor: pet, ČTK - 
7. ledna 2015
18:07

Hrozí nebezpečí terorismu i v Česku? Po dnešním útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži, který nepřežilo nejméně 12 lidí, tato otázka logicky dopadá na Bezpečnostní informační službu (BIS). Její mluvčí Jan Šubert tvrdí, že naše rozvědka je ve střehu.

Šubert uvedl, že čeští zpravodajci mají pokyn, aby byli mimořádně pozorní. „I zdánlivě bezvýznamná a nezajímavá událost nebo informace, pokud bude vložena do širšího kontextu, může mít nemalou výpovědní hodnotu,“ dodal.

Kontrarozvědka podle něj také dělá vše pro to, aby věděla, zda na české území vstupuje například radikál, který bojoval v zahraničí, kde získal výcvik a zkušenosti. „Existuje riziko, že by u nás mohli podnikat násilné akce. V tuto chvíli nemáme poznatky, že by v tomto smyslu byl náš stát vystaven bezprostřední hrozbě,“ upřesnil mluvčí.

BIS podle něj oživuje kontakty se zahraničními tajnými službami, které jsou prý téměř každodenní. „Spolupráce je klíčová,“ dodal Šubert. Riziko pro Česko podle něj trvá zejména proto, že je součástí euroatlantické civilizace, široké mezinárodní protiteroristické koalice, členem NATO a spojencem USA.

pozorovatel2013 ( 8. ledna 2015 21:01 )

https://www.youtube.com/watch?v=AmHqjtOWoIQ jukněte na toto!!!

mortis69 ( 8. ledna 2015 04:33 )

...dpbrovolně se přihlásit k trvalýmu pobytu

mortis69 ( 8. ledna 2015 04:31 )

...na Qantanamo

Zobrazit celou diskusi