Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na ropné plošině BP byl celý rok vypnutý alarm!

Vedení plošiny se nechtělo nechat budit alarmem, tak ho vypnuli...
Vedení plošiny se nechtělo nechat budit alarmem, tak ho vypnuli...  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, jak - 
24. července 2010
09:15

Poplašné zařízení pro varování před hrozícím výbuchem na těžební plošině BP bylo před neštěstím úmyslně vypnuto. Vyšetřovací komisi americké vlády to dnes podle listu The Washington Post řekl technik Michael Williams, který na plošině pracoval.

Poplašné zařízení na těžebních plošinách upozorní posádku, když se v ropném vrtu vytvoří výbušná směs plynů, která by se mohla vznítit. Posádka má v takovém případě k dispozici nástroje, jak výbuchu zabránit.

Williams dnes vládní vyšetřovací komisi řekl, že poplašný systém byl vypnutý nejen v době havárie, ale přibližně po dobu jednoho roku před ní. Kapitán těžební plošiny prý technikovi vysvětlil, že to bylo opatření proti falešným poplachům. Vedení plošiny Deepwater Horizon si prý nepřálo, aby posádka byla zbytečně probouzena uprostřed noci.

Ropná plošina bez alarmu, elektřiny a údržby

Vypnuté poplašné zařízení přitom není jediným problémem těžební plošiny, které vyšetřování odhalilo. Bývalý vrchní inženýr Deepwater Horizon Stephen Bertone úřadům počátkem týdne řekl, že po dlouhou dobu byla zanedbávána údržba plošiny. Před výbuchem se prý také plošina potýkala s výpadky elektřiny.

Plošina Deepwater Horizon explodovala 20. dubna a při neštěstí zahynulo 11 dělníků. O dva dny později se potopila a na hladině Mexického zálivu se vytvořila malá ropná skvrna. Po několika dnech se však ukázalo, že z poškozeného vrtu v hloubce 1500 metrů vytéká ropa do moře. Únik se podařilo zastavit až minulý týden, kdy se BP podařilo na poškozený vrt umístit speciální kryt a utěsnit ho.

rust-a ( 27. července 2010 15:12 )

V prvé řadě je zapotřebí zastavit všechny "hladinové" vrty. A dále kolem vrtů vybudovat ostrovy, do kterých by se ropa z budoucího poškozeného vrtu nasákla. A odčerpávat tak ropu z umělé pevniny. Samozřejmě, že už slyším jak je vše nákladné a složité, ale podle mne je mnohem nákladnější a složitější uvést zaropovanou panenskou přírodu do původního stavu. To člověk nedokáže! Teď jistě bude tento názor znít poněkud dětinsky. Ale když se nebudeme k oceánům a mořím chovat jako k vlastnímu akvárku v přepichovém apartmánu, tak nás tyto vody zahubí. Všichni dobře víme, že pokud se stane velká změna ve vodách, tak se změní i podmínky pro život na pevnině! Vylili by jste si do svého sto litrového akvárka 10ml dechtu? Já ne. Mám své skaláry fakt rád. Je to velké téma, které se dotýká všech miliardářů, ekonomik "vyspělích" států a našich životních potřeb. A osobně si myslím, že první takto vybudovaný vrt jsou schopni udělat arabové, když mají největší barák do oblak, proč by neměli první prototyp ekologického, funkčního vrtu na ropu v mořích? try it and do well.

Zobrazit celou diskusi