Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Súdánské ženy oblékly kalhoty: Trest? 40 ran bičem!

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: Famous, šim - 
14. července 2009
14:09

Třináct súdánských žen včetně známé novinářky Lubny Ahmed al-Hessein bolestivě doplatí na svou kuráž užít si v africké zemi dámské kalhoty. V islámském státě se totiž podobné odívání považuje u žen za nevhodné a trestá zmrskáním.

Žurnalistka Lubna Ahmed al-Hessein teď dostane čtyřicet ran bičem za to, že se oblékla do kalhot podobně jako dvanáct dalších žen.

Skupinu zatkli v jedné z kartúmských restaurací. Několik žen se ihned po zatčení přiznalo k provinění a vyjádřilo politování nad omylem, takže odešlo z vězení „jen“ s deseti ranami na zádech. Mnohé ze zatčených žen pocházejí z křesťanských a animistických oblastí Súdánu, jenže dotyčné měly smůlu, že si kalhoty vzaly do Kartúmu, v němž vládne islámský zákon šaríja. Přitom by ale nemuslimští věřící měli trestání podle tohoto zákona uniknout, a to i tehdy, když navštíví Kartúm a muslimský sever.

„Měla jsem na sobě kalhoty a blůzu, deset dalších holek bylo oblečeno stejně, nebyl mezi námi rozdíl,“ popsala zatýkání v oblíbené kartúmské restauraci novinářka, která odmítla přiznat vinu na místě a hodlá se soudit.

Lubna Ahmed al-Hessein je v Súdánu dobře známou redaktorkou tamního tisku. Spolupracuje také s misí OSN v Súdánu.

Zobrazit celou diskusi