Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koncert v Lucerně: 4 tisíce mániček se přišlo rozloučit s Havlem

Autor: bes, mivr, ČTK - 
23. prosince 2011
22:59

Povaze Václava Havla (†75) možná nejbližším rozloučením je koncert, kteří pořádají v pražské Lucerně na jeho počest přátelé z řad muzikantů, a který na velkoplošných obrazovkách sleduje zaplněné Václavské náměstí. Navazuje na státní pohřeb ve svatovítské katedrále i soukromý obřad ve strašnickém krematoriu. Na Poctu Václavu Havlovi rozdali pořadatelé zájemcům 4000 lístků.

Zesnulému exprezidentovi, na němž všichni obdivovali jeho skromnost až plachost, by se koncert jistě zamlouval více než monumentální mše, pětidenní truchlení či všudypřítomná pieta zavánějící budováním kultu osobnosti, jaký na jiných odsuzoval. Hudebních nástrojů k uctění památky svého vzoru se chopili třeba Dan Bárta, David Koller, Vladimír Mišík, Ivan Král a hlavně s Havlem nejvíce spřízněná undergroundová kapela The Plastic People Of The Universe. Dorazili i ředitel České televize Petr Dvořák, politici Martin Bursík a Kateřina Jacques, Ondřej Havelka a Petr Hapka, který seděl celý večer u piva.

Hned po skončení soukromé části pohřbu sem ze strašnického krematoria dorazil Václavův bratr Ivan s manželkou Dagmar, mezi posluchači šlo zahlédnout i herce Simonu Postlerovou, Jana Potměšila, Pavla Lišku či Borise Hybnera. V pražské Lucerně, která je s rodinou Havlů neodmyslitelně spjata a jíž postavil Havlův dědeček, se tak stala posledním dějstvím rozloučení s člověkem, jehož odkaz nesmí nikdy vyhasnout.

Na pódiu Velkého sálu se v půlhodinových blocích střídaly kapely jako Garage & Tony Ducháček, Jasná páka a Hudba Praha, David Koller, slovenské kapely Bez ladu a skladu a Živé kvety, Hradišťan Jiřího Pavlici, The Plastic People of the Universe, Tata Bojs, Velvet Underground Revival Band, zpěvačka Tonya Graves, Matěj Ruppert a Ondřej Brousek. Z Ameriky přiletěl Ivan Král. S Davidem Kollerem symbolicky zahráli píseň Amerika a u diváků sklidili obrovský potlesk. V Lucerna Music baru vystupovaly skupiny Toxique, jejíž zpěvačka Klára Vytisková se oblékla celá do černého, Zrní či Schoenfelt.

V pasáži hrála Horňácká cimbálová muzika, v kině Lucerna představilo Divadlo Na tahu Havlovu Zahradní slavnost v režii Andreje Kroba, Buchty a loutky uvedly jeho Horský hotel a Divadlo Na provázku hříčku Prase. Mezitím se na filmovém plátně kina promítaly dokumenty jako například Prezident Václav Havel, Prezident a ražisér či Havel na Hrad. V kinosálu bylo ale poloprázdno.

O rozloučení v Lucerně, jejíž prostory poskytla prezidentova švagrová Dagmar Havlová se svým manželem Ivanem Havlem, byl velký zájem. Kapacita stačí nejvýš pro 4000 lidí, organizátoři vydávali prostřednictvím sítě Ticketpro lístky zdarma. Zmizely během několika hodin všechny. Pokud během večera někteří lidé odejdou, dostanou se dovnitř další zájemci bez vstupenek.