Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bulharský parlament povolil nasazení armády na ostrahu hranic

Autor: ČTK, sou - 
25. února 2016
22:23

Bulharský parlament ve čtvrtek schválil případné nasazení armády k ostraze hranic před přílivem uprchlíků. Týká se to podle agentury DPA i bulharsko-turecké hranice, což je vnější hranice Evropské unie. Rozhodnutí o možném nasazení armády je nyní už v rukou vlády.

Pro novou úpravu se ve druhém a třetím čtení vyslovilo 137 zákonodárců bez debaty a bez hlasů proti, napsala DPA. 

Sofia se obává většího přílivu uprchlíků v důsledku zostřené kontroly námořní hranice mezi Tureckem a Řeckem. Země v současnosti prodlužuje svůj 30kilometrový plot, který v polovině roku 2014 zbudovala na hranici s Tureckem. Prodloužen má být zhruba o 130 kilometrů, z nichž 60 už je údajně hotových. 

Společná bulharsko-turecká hranice měří přibližně 275 kilometrů a probíhá částečně obtížně přístupným terénem. Plot s ostnatým drátem má běžence přimět k registraci na oficiálních hraničních přechodech.

Nejchudší země EU, která není součástí schengenského prostoru volného pohybu osob bez hraničních kontrol, loni zaregistrovala zhruba 27 tisíc migrantů. V zemi zůstali především Syřané, z nichž někteří tam ještě mají příbuzné – někdejší studenty z doby komunismu. Přesné statistiky ale neexistují.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi