Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francie si zoufá jako švédská vicepremiérka: Evropa už víc uprchlíků nepojme

Autor: mb - 
26. listopadu 2015
13:45

Švédská vicepremiérka Åsa Romson (43) oznámila stopku migrantům a před kamerami se rozplakala. V Evropě přitom není s podobným přístupem sama, podobně teď mluví i francouzský premiér Manuel Valls (53). Evropa podle něj už prostě více uprchlíků přijmout nemůže, je třeba chránit hranice EU. A pokud politici nebudou naslouchat názorům občanů, Evropská unie se může rozpadnout, varoval.

„Nemůžeme přijmout více uprchlíků v Evropě, to prostě není možné,“ řekl premiér Valls a dodal, že se Evropská unie může kvůli obrovskému náporu imigrantů jednoduše rozpadnout, jestli evropské elity nezastaví příliv běženců. „Pokud s tím něco neuděláme, lidé si řeknou: dost už bylo Evropy,“ dodal Manuel Valls.

Řešením je podle premiéra lepší ochrana vnějších hranic EU a snížení počtu přijímaných uprchlíků. Slova Manuel Valls pronesl zrovna v době, kdy do Francie dorazila německá kancléřka Angela Merkelová (61), a premiér si neodpustil malé rýpnutí do liberální azylové politiky Německa. „Nebyla to Francie, kdo řekl uprchlíkům, jen přijďte!“ prohlásil pro německá média Valls.

Německá kancléřka je stále častěji doma i v zahraničí kritizována za příliš vstřícnou azylovou politiku. Dva z teroristů, kteří útočili v Paříži, navíc přišli do Evropy teprve před pár měsíci, a vzrůstají tak obavy, že mezi statisíci uprchlíků jsou i teroristé.

Angela Merkelová ale jako by kritiku neslyšela: „My, Evropané, ukážeme, že náš svobodný způsob života je silnější než terorismus. Nejlepší reakce na teroristické útoky je žít podle našich hodnot, jak jsme žili doposud – sebevědomě a svobodně,“ řekla před francouzskými poslanci Merkelová.

Kritika masové imigrace do Evropy zaznívá častěji od východoevropských členů EU, ale v poslední době vzrůstají protipřistěhovalecké nálady i na Západě. Tak například doposud velmi liberální Švédsko oznámilo, že přijímání uprchlíků výrazně zpřísní. Pravda, vicepremiérka Åsa Romson (43) se při oznámení zprávy rozbrečela.

Francie, zdá se, chce následovat příkladu Švédska navzdory postoji Merkelové. Francouzsko-německý „evropský motor“ by se tak mohl kvůli uprchlické krizi zadrhnout.