Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Švédská vicepremiérka plakala za uprchlíky. Strana proti nim ale rekordně sílí

Autor: ČTK, simao - 
1. prosince 2015
15:40

Je to týden, co se švédská vicepremiéra Asa Romson (43) rozplakala. Spolu s premiérem Löfvenem oznamovali, že Švédsko už nebude přijímat další uprchlíky a že země současný nával běženců nezvládá. Ve Švédsku však vedle toho sílí i protiimigrační strana, která se vytáhla na historická maxima. Podle průzkumů již na 20 procent. Tedy na úroveň, která stačila ČSSD v Česku na vítězství ve volbách.

Protiimigrační strana Švédští demokraté by získala téměř pětinu hlasů, kdyby se nyní ve Švédsku konaly volby. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění švédského statistického úřadu, o jehož výsledcích informovala agentura Reuters.

Při posledním, květnovém průzkumu úřadu podpora strany dosahovala 14,4 %. Švédsko je spolu s Německem nejčastějším cílem běženců proudících nyní do Evropy.

Stockholm podle agentury Reuters očekává, že do země letos dorazí až 190 000 žadatelů o azyl, s čímž si prý úřady neporadí. Švédská vláda proto oznámila, že zpřísní kontroly na hranicích a pravidla pro udílení azylu. Vicepremiérka Ana Romson pak zaujala na sociálních sítích, protože se při oznamování přísnějších opatření rozplakala.

Švédský statistický úřad publikuje své průzkumy podpory politických stran dvakrát do roka. Ten nejnovější z listopadu ukázal, že Švédské demokraty by volilo 19,9 % voličů. Krajně pravicová strana se v loňských parlamentních volbách stala třetí nejsilnější partají v zemi, když získala 12,9 % hlasů. Vládu vedenou sociálním demokratem Stefanem Löfvenem tvoří středopravá koalice čtyř stran, jejíž podpora od května mírně klesla z 40,6 % na 39 %.

Ve Švédsku však řeší v souvislosti s přijímáním migrantů ještě jeden problém. Poté, co švédská vláda oznámila, že pro imigranty bude nucena přibouchnout dveře, přišly švédské úřady na to, že se po některých neúspěšných žadatelích o azyl slehla země.

Vyhoštění mělo hrozit takřka 22 tisícům cizinců, přes 14 tisíc jich však zmizelo neznámo kam a policie se po nich jala pátrat. „Jednoduše nevím, kde jsou,“ citoval server The Local šéfa švédské pohraniční policie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině