Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlík v IKEA zavraždil dva lidi. „Nedali mi azyl,“ tvrdí a čeká ho doživotí

Autor: mb - 
2. listopadu 2015
15:15

Uprchlík z Eritreje Abraham Ukbagabir (36), který zavraždil dva lidi, dostal ve Švédsku doživotí. Argumenty, že se bránil, soud nepřesvědčily. Letos v srpnu v nákupním centru IKEA nožem zabil matku a jejího syna, vražedný nástroj si vzal přímo v obchodě.

K otřesnému činu se imigrant odhodlal, protože se cítil postojem Švédska „zrazen“. Uprchlíkovi totiž švédské úřady zamítly 27. července azyl a přikázaly mu opustit zemi. „Považoval jsem Švédsko za svou zemi. Když mi ale odmítli azyl, nějak jsem se musel bránit,“ hájil se Ukbagabir u soudu. Švédsky ale nemluvil, jeho řeč překládal tlumočník.

Ve Švédsku zůstane. Jako vězeň

Abraham Ukbagabir ve Švédsku nakonec zůstane, i když radost z toho mít zřejmě nebude. Soudce totiž jeho argumentace nepřesvědčila a odsoudil běžence na doživotí.

„Vzhledem k tomu, jakým způsobem provedl zločin a s přihlédnutím k jeho psychickému stavu, jak ho sám popsal, je zcela zjevné, že mu vůbec nezáleželo na životě těchto lidí,“ prohlásil soudce Per Kjellsson a zároveň odmítl tvrzení obhajoby, že je Ukbagabir psychicky nemocný a tím pádem nebyl za vraždu plně odpovědný. Přestože byl Eritrejec odsouzen na doživotí, je možné, že mu bude trest přesto zkrácen, jak je ve Švédsku zvykem. V takovém případě bude Abraham Ukbagabir okamžitě deportován ze země.

Vražda v obchodním domě

Ukbagabir se dopustil dvojnásobné vraždy letos 10. srpna v městečku Västerås. V obchodním centru IKEA v sekci kuchyňských potřeb vzal kuchyňský nůž a bez milosti rozpáral ženu (†55) a jejího syna (†27). Následně se pokusil o sebevraždu, když si bodl nůž do břicha.

Vražda vyvolala ve Švédsku obrovskou vlnu nevole a okamžitě byla odpůrci imigrace zneužívána proti uprchlíkům. Švédsko je hned po Německu nejoblíbenější cílovou zemí uprchlíků. Za půl roku přišlo do země, která má necelých 10 milionů obyvatel, 75 tisíc imigrantů.