Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor, co píšete na Facebooku o migrantech. Riskujete až dva roky vězení

Nenávistné příspěvky o uprchlících? Policisté registrují každý den v průměru jedno a půl udání na takovéto komentáře. (ilustrační foto)
Nenávistné příspěvky o uprchlících? Policisté registrují každý den v průměru jedno a půl udání na takovéto komentáře. (ilustrační foto)  (Autor: Reuters/Profimedia - Lucie Zendlová)
Autor: David Klempíř - 
1. prosince 2015
20:05

Lidé by si měli dávat pozor, co píší ve svých příspěvcích na téma uprchlíků na Facebook, ale i do různých internetových diskusí. Na policii chodí každý den v průměru 1,5 „uprchlických“ hlášení o nenávistných příspěvcích na toto téma. Blesk.cz o tom informoval Pavel Hanták, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička byl obviněn z podněcování k nenávisti. Hrozí mu až tři roky a to za příspěvek na Facebooku, ve kterém hovoří o mletí muslimů na masokostní moučku.

Riziku trestního stíhání se ale můžete vystavit i jen tím, že dále nasdílíte nepravdivou informaci. Stalo se to letos sedmačtyřicetileté ženě z Dačicka. Ta na Facebook nasdílela zprávu, že skupina arabských uprchlíků podřezala zemědělci na Jindřichohradecku všechna hospodářská zvířata. Šlo o nepravdivou informaci, žena riskovala až dva roky vězení.

V rámci Policie ČR prověřuje oznámení o podobných příspěvcích Odbor informační kriminality. Ten je nově podřízen ÚOOZ. „Za poslední tři měsíce do 26. listopadu bylo na úseku HotLine a obdobných elektronických podání přijato celkově 122 oznámení týkající se problematiky tzv. uprchlických hlášení,“ prozradil Pavel Hanták. „Za dané období bylo přijato celkové množství 725 podání, daná oblast tak představuje cca 17 procent hlášení,“ doplnil s tím, že mezi další prověřované oznámení patří zejména případy podvodných prodejů atd.

V letošním roce policisté prověřovali celkem 14 trestních věcí, týkajících se explicitně protiprávních jednání extremistické povahy. Téměř všechna byla spáchána prostřednictvím sociálních sítí, na které se policisté zaměřují ve stále větší míře. „Z těchto se dva jednoznačně týkají nenávistných projevů vůči uprchlíkům. V obou případech bylo ve věci již zahájeno vyšetřování,“ řekl mluvčí.

Mění se i trend, kdy policisté prověřovali oznámení na nevhodné příspěvky od jednotlivých občanů. „V posledním měsíci zde sledujeme pokles oznámení, pozornost podatelů se zaměřila zejména na protiimigrační a etnicky nenávistné stránky,“ prozradil. Na jednu takovou přišlo 32 různých stížností.

Nenechte se v diskusích vyprovokovat

Mluvčí upozornil na světový fenomén tzv. „trollingu“ v internetových diskusích. Troll záměrně napíše příspěvek, který vyvolá negativní reakce okolí a často se mu to daří. V případných vyhrocených reakcích ostatních diskutujících pak snadno padne špatně zvolené slovo, které může znamenat problémy se zákonem.

„Hlášení se většinou zaměřují na diskuse, v nichž přispěvatelé vášnivě, amorálně diskutují,“ říká Hanták. „V takových případech však není možno konstatovat naplnění všech znaků skutkové podstaty trestného činu,“ uklidňuje mluvčí a dodává, že přispěvatelé v takovou chvíli reagují v afektu. „Při hodnocení takových příspěvků musí být vycházeno z celkového kontextu tak, aby nebylo nepřiměřeným způsobem zasahováno do garantovaných práv na svobodu slova,“ tvrdí.

Kolik odborníků se na ÚOOZ informační kriminalitou zabývá, nechtěl mluvčí prozradit. Jde však o desítky lidí. Rozhodně jich je méně než sto. „Nejde však o výkonné pracoviště. Náš útvar přijme oznámení, prověří jej a případně předá dalším policejním složkám podle místní a věcné příslušnosti,“ popsal denní praxi.