Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlíci rozdělili Prahu: Městem pochodovali odpůrci islámu i zastánci tolerance

Autor: ČTK, sou - 
12. září 2015
15:42

Na Václavském náměstí v Praze se v sobotu odpoledne střetly názory odpůrců migrace z islámských zemí a odpůrců rasismu. Na obě demonstrace přišly stovky lidí. Skupiny od sebe oddělovala nejen magistrála, ale i policejní jednotky. Odpůrci migrace se pak vydali k Úřadu vlády, účastníci shromáždění proti xenofobii došli na náměstí Republiky.

Ve 14:00 měli prostor u budovy muzea zamluven odpůrci přijímání uprchlíků v čele s poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomiem Okamurou. Z jejich tábora zaznívala hesla o zachování kultury, suverenity a svrchovanosti českého státu.

Jeden z řečníků kritiku jejich postoje označil za „pokrytectví slepých multikulturních šílenců“. Pud sebezáchovy podle něj popírají Alláh z Ameriky, čímž mínil OSN, a Mohammed z Bruselu, který má symbolizovat kritiku českého odmítání povinných kvót pro přijímání uprchlíků v rámci EU.

Odpůrci migrace se pak z Václavského náměstí vydali k Úřadu vlády. Je jich několik set. Skandují hesla Čechy Čechům nebo Islám mimo zákon. Akci hlídají těžkooděnci.

Akci proti islámu podpořilo i 350 motorkářů

Shromáždění kritiků islamismu bylo zřetelně početnější. Jeho příznivci byli i v zadní části pomníku svatého Václava, před kterým se konala manifestace za solidaritu s uprchlíky. A díky silnější aparatuře byli i zřetelně hlasitější. Podpořili je účastníci motorkářské demonstrace Bikeři proti islámu, kteří po několik minut za troubení a túrování projížděli v koloně po magistrále.

Plánované 3000 lidí na akci proti xenofobii nedorazily

Akci proti xenofobii uspořádala iniciativa Proti projevům nenávisti spolu s Mladými zelenými. Pořadatelé očekávali podle svých facebookových stránek, že k pomníku svatého Václava přilákají přes 3000 lidí, nakonec jich dorazilo podstatně méně. Účastníci demonstrace za přijímání uprchlíků měli naopak hesla jako „Nenávist není řešení“, „Stěhování není zločin“ nebo „Konec fašomaškarád v ČR. Fašoun klima nezachrání“.

Shromáždění proti xenofobii pokračuje průvodem přes Opletalovu, Růžovou a Senovážnou ulici na náměstí Republiky. Tam bylo připraveno zábavné odpoledne pro děti, výstava fotografií a infostánky organizací pomáhající uprchlíkům. Cestou několik stovek demonstrantů zastavila policie kvůli nebezpečí střetu s černě oděnými holohlavými mladíky. K větším incidentům ale zatím nedošlo.