Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kiska má smůlu, Fico už rozhodl: Slovensko přijme maximálně 200 uprchlíků

Autor: ČTK, simao - 
14. října 2015
19:43

Na Slovensku dál hoří spor o uprchlíky. Prezident Andrej Kiska nabádal k projevení lidskosti, k pomoci migrantům a vstřícnějšímu přístupu k EU, premiér Robert Fico však ve středu potvrdil, že Slovensko dál chystá žalobu kvůli kvótám a že by místo 2300 uprchlíků, kteří mu byli určeni, přijalo tak 50 až 200 běženců...

Na Slovensku se u čelních představitelů objevily dva rozdílné přístupy. Prezident Kiska kritizoval slovenskou levicovou vládu za to, že namísto solidarity s uprchlíky a dalšími členskými zeměmi EU tvrdě odmítá kvóty a chce podat kvůli kvótám žalobu.

Premiér Fico nezastírá, že má na migrační krizi jiný pohled než Kiska. "Plnou odpovědnost za politiku v oblasti migrace má vláda," upozorňoval Fico po Kiskově nedávném proslovu před slovenskými poslanci a také dnes dokázal, že si za svým přesvědčením stojí.

Fico vystoupil pro změnu před poslanci výboru pro evropské záležitosti. Připustil, že je Slovensko připraveno dobrovolně pomoci uprchlíkům, ale kvóty dál odsuzuje. "Dobrovolnost ano, hlásím se k ní, ale nestanovoval bych žádné cíle. Nedokážeme je naplnit. Možná se uplatní 50, možná 100, možná 200 (migrantů)," uvedl ve středu Fico před poslanci výboru pro evropské záležitosti slovenského parlamentu. Jenže podle kvót, které přerozdělují momentálně 160 tisíc uprchlíků, by jich mělo Slovensko přijmout 2300.

"Když se najde někdo, kdo je připraven respektovat hodnoty, pravidla hry v této zemi a chce sám dobrovolně si najít práci a být zde, nemáme s tím žádný problém," tvrdí Fico. Kvóty podle něj ale na Slovensku uprchlíky neudrží. "Co ti lidé budou dělat? Do 24 hodin by všichni odešli, dobře víme, že tu ani jeden z nich nezůstane. Nemluvě o bezpečnostních rizicích, která jsou s tím spojena," upozornil Fico.

Prezident Kiska však kritizuje také přístup politiků, kteří povzbuzují strach z migrantů právě zmiňováním bezpečnostních hrozeb.

Fico: Žaloba na kvóty podána bude

Fico se zmínil i o slovenské žalobě kvůli kvótám. "Žaloba bude podána. Máme jiné nástroje, jak umět pomoci v migrační krizi, než iracionální kvóty, které v praxi nemohou fungovat," dodal Fico. Svým postojem Kisku nepotěší. Slovenský prezident ve svém proslovu před poslanci upozorňoval, že Bratislava nenabídla dostatečnou dobrovolnou pomoc a v otázce zavedení kvót již prohrála, když nepřišla s vlastním řešením.

"Když Slovensko v červenci oznámilo, ještě na dobrovolném základě, přijetí stovky lidí z celkového počtu 40 000, ztratili jsme sympatie ve většině Evropy," upozorňoval Kiska ve svém projevu ve slovenském parlamentu. Toho se Fico vůbec neúčastnil. Dnes to vysvětloval odjezdem na pracovní návštěvu Kuby.

Kiska přitom vyzýval, aby se Slovensko pokusilo co nejrychleji smazat nepříznivý dojem, který v Evropě v souvislosti s migrací zanechalo. Fico jeho přání nevyslyšel. 200 uprchlíků namísto 2300 a pokračující hrozba žalobou nikoho z partnerů v EU rozhodně neuchvátí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi