Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman za uprchlíky nešel. Jsou to prý dobře živení muži s mobily v kapsách

Autor: simao, kaj - 
24. září 2015
13:10

Prezident Miloš Zeman sice ve čtvrtek navštívil Vyšní Lhoty, kde zřídili zařízení pro uprchlíky, přímo za zadrženými běženci však nevyrazil. Přednost dal jednání se starostkou a setkání s občany. Na něm ale o uprchlících samozřejmě mluvil. Z 90 procent podle něj jde o mladé, dobře živé muže bez rodin a s iPhony v kapsách.

Během posledního dne své návštěvy Moravskoslezského kraje měl prezident Zeman na programu i návštěvu Vyšních Lhot na Frýdeckomístecku, kam do uprchlického zařízení nedávno zamířil třeba ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Zeman se však areálu, kde jsou drženi uprchlíci, kteří nelegálně překročili české státní hranice, vyhnul. Nejprve vyrazil promluvit si se starostkou Vyšních Lhot Danou Novákovou, poté měl v plánu setkání s občany.

Informace, že se chystá i do uprchlického tábora, Zeman před občany Vyšních Lhot popřel. "Není to pravda, přijel jsem navštívit vás. Setkávám se s občany České republiky a se zahraničními hosty pouze tehdy, když si je sám pozvu, což není tento případ," uvedl prezident.

Zeman se pustil do lídrů EU

Starostka Nováková před schůzkou s prezidentem Blesk.cz řekla, že Vyšní Lhoty jsou krásná obec a nemají rozhodně jen zařízení s uprchlíky. "Někdy je tu zvýšený hluk a zvýšená doprava," uvedla ke konkrétním komplikacím, které zařízení přineslo. Vedle toho se však také ve Vyšních Lhotách snížila cena pozemků a zastavila výstavba.

Zeman však starostce vysekl poklonu. „Kdyby vaše paní starostka řídila EU, byla by situace podstatně lepší, než když ji řídí ti, kdo ji řídí nebo spíše neřídí. Protože co je to za soustátí, které si nedokáže ohlídat svoje vnější hranice, což je první povinností každé země. A když to nedokáže EU, měli bychom to dokázat my,“ uvedl prezident při setkání s občany.

Již včera v Jablunkově přitom evropské lídry Zeman silně kritizoval: „Jsou prostě neschopní. Dříve jsme měli v Evropě generaci velkých politiků, jako byl například Francois Mitterand a další. Teď to jsou jen udržovatelé, kteří krizi nejsou schopni zvládnout."

Doufám, že uprchlíci mé tři věty slyšeli, uvedl Zeman

K problematice uprchlické krize zopakoval prezident své tři věty k uprchlíkům, které pronesl v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. "Nebyly adresovány vám, ale uprchlíkům. Doufám, že se k nim dostaly. Věta první: ´Nikdo vás sem nezval.´ Věta druhá: ´Když už tady jste, chovejte se podle našich pravidel, stejně tak jako my se chováme ve vašich zemích, pokud je navštívíme, podle Vašich pravidel.´ A konečně věta třetí: ´Když se vám to nelíbí, jděte pryč.´"

Zeman si za svým přesvědčením stojí: "Nemám důvod tyto tři věty měnit, a i kdybych v české politice zůstal sám, který tento názor zastává, budu ho s vytrvalostí sobě vlastní opakovat, protože si myslím, že je správný."

Při dotazech občanů pak Zeman o uprchlících prohlásil, že většina z nich jsou ekonomičtí imigranti, kteří chtějí žít z dávek. Když se jej při debatě jeden z místních ptal, zda při uprchlické krizi hrozí i nebezpečí Islámského státu, Zeman reagoval slovy: „Z devadesáti procent jsou to podle mých analýz mladí, dobře živení muži s iPhonem v kapse, bez rodin, žen, dětí. Nejvíce stížností měli na to, že jim sebrali techniku a peníze, iPhony a iPady. Proto mezi nimi mohou být i džihádisté.“

Na předchozí Zemanův program při návštěvě Moravskoslezského kraje se můžete podívat na videu:

Video Střípky z druhého dne návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji. - Blesk / Karel Janeček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi