Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rychlomigrace na řecký ostrov Lesbos: 1200 uprchlíků za hodinu

Autor: zst, ČTK - 
24. září 2015
15:01

Během necelé hodiny se na řeckém ostrově Lesbos vylodilo odhadem 1200 uprchlíků. Další čluny jsou podle zpravodajů z Řecka ještě na moři. Podle agentury Reuters se jedná většinou o mladé Afghánce, cestuje s nimi několik rodin. Na ostrov tak druhý den po sobě míří v rychlém sledu vlna uprchlíků s Turecka, během středy se na jeho březích vylodilo přes 2500 lidí.

Během středy se na Lesbos, řecký ostrov, který se nachází jen 30 kilometrů od turecké pevniny, přesunulo během několika hodin 2500 uprchlíků – především Syřanů a Afghánců. Ve čtvrtek je během 45 minut následovalo dalších 1200 – mladých svobodných Afghánců a několik rodin.

Už druhý den je tak ostrov cílem tisícovek uprchlíků. Důvodem jsou pravděpodobně postupně se zhoršující podmínky nad Středozemním mořem, které směrem k blížící se zemi pravděpodobně na nějakou dobu tuto cestu migrantů uzavřou. Kdo chce do Evropy ještě letos, má tak jednu z posledních možností.

Uprchlíci míří na řecké ostrovy z Turecka a většina jich pak pokračuje dál do Evropy. Lesbos patří k hlavním vstupním místům, a jakmile se běženci zaregistrují, snaží se koupit si lístek na trajekt, aby se dostali do Atén. Odtud pak pokračují přes Makedonii dál do Evropy. Cílem většiny z nich je Německo a Švédsko.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci se letos vypravilo do Evropy přes Středozemní moře více než 430 000 uprchlíků a přes 2700 jich na cestě zemřelo. Více než 300 000 z nich dorazilo do Řecka. Na světě je podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky na útěku z domovů téměř 20 milionů lidí a polovina z nich je ze Sýrie, Afghánistánu a Somálska.

Takhle to na řeckých březích vypadalo v posledních týdnech:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi