Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zázračné přežití českého řidiče v Itálii: Poprvé se postavil na nohy a chystá se domů

Autor: Kristýna Beránková - 
20. srpna 2018
05:01

Dobrá zpráva! Český kamioňák Martin K. (46), který přežil zřícení mostu v Janově, se už postavil na nohy. V italské nemocnici ho navštěvují krajané. Domů by se mohl vrátit už zítra. Pád do hlubiny 45 metrů přežil český řidič jako zázrakem „jen“ s několika zlomenými žebry, pohmožděnými plícemi a přeraženým nosem. Zranění ho pochopitelně upoutala na lůžko, teď ale už může chodit.

„Je rád, že nemusí jen ležet. Předtím byl připojený na kapačky. Už se těší domů,“ říká Václav Zázvůrek, jednatel firmy SPED-IT, která Martina K. zaměstnává. Dnes řidiče čeká poslední vyšetření, zřejmě ultrazvuk plic a hrudníku. Podle výsledků pak lékaři rozhodnou o převozu. Do Česka by se mohl vrátit možná už zítra.

Pomoc od krajanů

Na pokoji leží Martin K. se dvěma dalšími italskými pacienty. A chodí ho navštěvovat krajané. „Chodí za ním ze spolku Čechů žijících v Janově, takže tam není sám. Pomohli mu hned na začátku, přinesli nějaké věci, které potřeboval,“ popisuje Václav Zázvůrek.

Správce mostu vinu odmítá

Vedení společnosti Autostrade per l´Italia, která dálnici A10 i se zříceným mostem spravuje, odmítlo vinu za tragédii. Výkonný ředitel Giovanni Castellucci tvrdí, že je třeba počkat na výsledky vyšetřování. Na pomoc Janovu přesto vyčlenila firma zhruba 500 milionů eur, tedy skoro 13 miliard korun.

Tragédie má už 43 mrtvých

Most v Janově se zřítil minulé úterý. Přesná příčina tragédie není zatím známá, spekuluje se o špatném technickém stavu a zanedbané údržbě, ale i o ošizené stavbě. Záchranáři o víkendu objevili v troskách poslední pohřešovanou oběť. Zároveň v janovské nemocnici San Martino podlehl následkům zranění rumunský řidič kamionu Marian Rosca (†36).

Počet mrtvých se zvýšil na 43 a bohužel může ještě růst. V nemocnici zůstává devět lidi, čtyři z nich jsou v kritickém stavu.

Státní pohřeb někteří odmítli

Itálie se rozloučila s osmnácti oběťmi tragédie. V pavilonu Jeana Nouvela na janovském výstavišti se v sobotu odehrál statní pohřeb. Smuteční obřad sloužil janovský arcibiskup, za dvě albánské oběti pak pronesl modlitbu muslimský duchovní. Ceremonie se zúčastnili italský prezident a premiér. Na pohřeb dorazilo na 5000 lidí.

Nejmenší z 18 rakví patřila nejmladší oběti, Samuelovi (†8). Rodiny dvou desítek dalších obětí se ale rozhodly pohřbít své blízké při soukromých obřadech. Některé se státního obřadu odmítly zúčastnit i proto, že vinu za tragédii podle nich nese právě stát.

Video  Zřícený most v Itálii: Desítky obětí a spekulace o příčině  - Reuters, Pavel Kříž
Video se připravuje ...

 

backora ( 20. srpna 2018 11:40 )

Lidi proč musíte být stále hnusní,nevíte co se může stát Vám,mějte alespoň ohled na pozůstalé a zraněné

tojsemale_ctverak ( 20. srpna 2018 10:52 )

 Držím mu moc palce, aby se z toho dokázal co nejdříve vzpamatovat a byl v pořádku, stejně tak, aby se ti což jsou v nemocnicích v ohrožení života, aby je Bůh zachránil. A mrtvým přeji, aby našli v nebi klid a pokoj a jejich blízkým co nejméně bolesti..

Zobrazit celou diskusi