Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Brusel vrací úder Italům: „Peníze na opravu mostu jste dostali.“ Kam zmizely?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. srpna 2018
18:33

Italská vláda po úterním pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 39 lidí, zaútočila na Evropskou unii a uvedla, že na vině může být i nedostatečný rozpočet pro modernizaci infrastruktury. Evropská komise si ale obvinění nenechala líbit a italským populistům vzkázala, že jim peníze na opravu infrastruktury poskytla, napsal deník The Independent.

Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini krátce po tragédii prohlásil, že Brusel musí Římu umožnit, aby do svého příštího rozpočtu zahrnul veškeré finanční prostředky, které jsou zapotřebí k zajištění bezpečnosti italské infrastruktury.

Miliardy na opravu infrastruktury

„Na modernizaci infrastruktury a opravy mostů jste dostali dost peněz,“ vzkázala dnes Evropská komise.

Mluvčí předsedy komise Jeana-Clauda Junckera řekl novinářům, že Brusel oficiálně vyzval Itálii, aby zlepšila svoji infrastrukturu a poskytla jim na to zhruba 218 miliard korun. Mezi projekty byl podle všeho i plán, jak zlepšit dálnice kolem Janova. „Důrazně jsme je vybídli k tomu, aby se věnovali modernizaci infrastruktury, to zahrnuje i cesty v provincii Genova, kde leží Janov,“ prohlásil mluvčí.

Profesor ekonomie Gustavo Piga z římské univerzity Tor Vergata nicméně upozorňuje, že Řím bez ohledu na pravidla EU nedával vždy najevo, že infrastruktura se nachází v čele jeho agendy. „Itálie naléhavě potřebuje vyšší a kvalitnější veřejné investice, ty však v posledních letech nebyly pro politiky prioritou,“ uvedl.

Investiční a údržbářské výdaje na italskou dopravní infrastrukturu se podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) mezi lety 2008 a 2015 propadly o 58 procent.

Kam zmizely peníze na opravu mostu?

Loňská analýza italské centrální banky přitom ukázala, že Itálie měla možnost do infrastruktury investovat více peněz. Zatímco celkové veřejné investice mezi lety 2007 a 2015 po očištění o inflaci klesly o 35 procent, výdaje na mzdy zaměstnanců veřejného sektoru, důchody a další každodenní záležitosti o sedm procent vzrostly.

Příčina úterního neštěstí se vyšetřuje a italská vláda chce rychle najít jejího viníka. Jako první se spekulovalo, že za kolapsem mostu stojí špatné počasí, což mnozí odborníci a architekti označili za nesmysl. Na špatný stav vytížené spojnice bylo upozorňováno již několik let, vláda tedy obvinila ze zanedbání práce  firmu Autostrade, která most spravuje, a požaduje rezignaci jejího vedení.

Italové se pak obrátili právě proti EU a zpochybnili její rozpočtové limity. Zatímco politici pátrají po příčině nehody, přes tisíc záchranářů je stále na místě a snaží se najít těla obětí nebo možné přeživší. Místní Guvernér Giovanni Toti se ale domnívá, že v sutinách už bohužel nikoho živého nenajdou.

Video  Zřícení mostu u italského Janova: Grafika ukazuje, jak se to stalo.  - Reuters, Bohuslav Štěpánek
Video se připravuje ...

pekaaaros ( 16. srpna 2018 20:00 )

Alééé copááák. Slušné, komunisty nezkažené země taky kradou? Taky takyy? Tak já vám nevím, vážení rádoby mravokárci, co se furt vymlouváte na to, že morálka je u nás zničena 40 lety komunismu.. Raděj nedomejšlet, jakou bychom měli morálku, kdybychom tady těch 40 let komunismu neměli.

Zobrazit celou diskusi