Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

43 mrtvých, pod mostem našli posledního hledaného, ale... Ředitel firmy se neomluví

Autor: ČTK - 
18. srpna 2018
20:17

Před novináři dnes odpoledne poprvé od úterního zřícení části viaduktu v Janově stanulo vedení společnosti, která dálnici A10 i s Morandiho mostem spravuje. Šéfové Autostrade per l'Italia uvedli, že firma na pomoc Janovu vyčlenila zhruba 500 milionů eur (skoro 13 miliard korun). Výkonný ředitel Giovanni Castellucci se za neštěstí, při němž zahynulo nejméně 43 lidí, neomluvil a chce počkat na závěry vyšetřování.

Autostrade je po pádu mostu hlavním terčem hněvu Italů a kritiky politiků. Hned několik členů vlády v posledních dnech prohlásilo, že správce dálnice za tragédii nese odpovědnost, protože nedodržel závazky ohledně údržby mostu. V pátek ministerstvo dopravy zahájilo proces s cílem odebrat firmě koncesi, Autostrade ale věří, že si vždy počínala korektně.

„Omluva a odpovědnost jsou věci, které jsou propojené. Omlouváte se, pokud se cítíte odpovědný,“ reagoval podle agentury Reuters Castellucci na výzvu, aby se za zřícení mostu omluvil. Dodal, že si počká, až odpovědnou stranu určí vyšetřovatelé.

Peníze pro pozůstalé

Autostrade oznámila, že zřídí fond pro pozůstalé obětí úterní tragédie. Na pomoc Janovu, který přerušením Morandiho mostu přišel o jednu z dopravních tepen, údajně vyčlenila na půl miliardy eur. Peníze budou podle Castellucciho k dispozici od pondělka a má se z nich financovat také stavba nového mostu.

Castellucci řekl, že firma je odhodlána tento projekt vést a že by byla schopna jej zrealizovat za osm měsíců. Zbývající části Morandiho mostu starého 51 let by zdemolovala a konstrukci nahradila novou, ocelovou, napsala agentura AP.

Autostrade bude dál spravovat italské dálnice

Italská vláda v rámci kritiky Autostrade požadovala, aby kvůli události odstoupilo vedení firmy. Předseda Fabio Cerchiai na dnešní tiskové konferenci uvedl, že výkonný ředitel Castellucci ve své pozici zůstane.

Firma Autostrade per l'Italia patří do skupiny Atlantia působící na poli infrastruktury. Tu zase kontroluje italská rodina Benettonů. Autostrade v současné době spravuje na 3000 z celkových přibližně 6500 kilometrů italské dálniční sítě.

Počet obětí tragédie narůstá

Na 43 se dnes posunul počet obětí úterního zřícení části mostu v italském Janově. V noci vyprostili záchranáři ze sutin tři mrtvá těla, jednalo se o rodinu Cecalaových, Cristiana a Dawnu a jejich devítiletou dceru Kristal. Přes den pak našli tělo poslední pohřešované osoby. Počet obětí ale podle italských úřadů stále nemusí být konečný, záchranáři nadále prohledávají sutiny.

Janovská nemocnice San Martino v podvečer informovala o smrti rumunského řidiče kamionu, který podlehl vážným poraněním lebky a hrudníku. Prohledávání trosek v Janově podle Úřadu civilní obrany stále pokračuje. Italská vláda na dnešek vyhlásila státní smutek, v přístavním městě se konal státní pohřeb 19 lidí, kteří při pádu dálničního mostu přišli o život.

 

Zobrazit celou diskusi