Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Státní pohřeb obětí z mostu. V troskách našli holčičku (†9), již 41 mrtvých

Autor: ČTK - 
18. srpna 2018
10:25

Záchranáři z trosek zříceného mostu v severoitalském Janově v noci vyprostili další tři mrtvá těla, počet obětí úterního neštěstí tak stoupl na 41. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Italská vláda na dnešek vyhlásila státní smutek, v přístavním městě se koná státní pohřeb 19 lidí, kteří při pádu dálničního mostu přišli o život.

Záchranáři v noci vyprostili automobil, který byl pohřbený pod obrovským kusem betonu ze zříceného pilíře. Ve zcela zničeném voze cestovala rodina Cecalaových, rodiče Cristian a Dawna, a jejich devítiletá dcera Kristal. Úřady zatím bilanci obětí oficiálně nezvýšily, protože se čeká na identifikaci mrtvých.

Přenos ze státího pohřbu:

V pavilonu Jeana Nouvela na janovském výstavišti dnes krátce před polednem začal státní pohřeb 18 lidí, kteří byli mezi 41 oběťmi úterního pádu Morandiho mostu. Smuteční obřad slouží janovský arcibiskup Angelo Bagnasco, ceremonie se účastní i italský prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte. Na pohřeb dorazilo asi 5000 lidí, kromě pozůstalých i představitelé samosprávy, zástupci záchranářů nebo hráči dvou janovských fotbalových klubů.

Květiny pro oběti, potlesk pro záchranáře

V popředí pavilonu je vystaveno 18 rakví pokrytých záplavou květin a věnců, trikolorami v národních barvách i plyšovými hračkami a dalšími osobními věcmi zemřelých.

Nejmenší rakev patří nejmladší oběti, osmiletému chlapci Samuelovi. Ještě před začátkem pohřbu si vysloužili obrovský aplaus z auditoria příslušníci záchranných složek, kteří na obřad dorazili. Viditelně dojatí hasiči a zdravotníci kondolovali některým příbuzným obětí, společně s italskými předními politiky.

Nejmladší obětí byl Samuel (†8), který při neštěstí zahynul se svými rodiči. Jeho rakev byla obložená plyšovými hračkami. Nejmladší obětí byl Samuel (†8), který při neštěstí zahynul se svými rodiči. Jeho rakev byla obložená plyšovými hračkami. | ČTK

Na pohřbu je prezident Mattarella, který dopoledne navštívil místo neštěstí a mluvil tam se záchranáři, kteří dosud prohledávají trosky. „Je zřejmé, že jakákoli slova, i kdyby byla míněna sebeupřímněji, jsou tváří v tvář této tragédii nedostatečná,“ řekl arcibiskup Bagnasco, podle nějž neštěstí vytvoří trvalou jizvu v srdci Janova.

Pohřbeno bude 18 lidí, včetně několika cizinců. Další dvacítka rodin ale chce své mrtvé pohřbít v soukromí, někteří pozůstalí se státního obřadu odmítli zúčastnit proto, že vinu za tragédii podle nich nese právě stát.

Hledání viníka

Záchranáři v troskách Morandiho mostu pátrají ještě po dvou dalších lidech, kteří jsou pohřešováni. Pád mostu způsobil v Itálii obrovskou vlnu rozhořčení, která se obrátila proti vládním úřadům i provozovateli dálnice, firmě Autostrade per l'Italia.

Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování. Prokuratura chce, aby se viník zpovídal z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy. Vláda však už ostře kritizovala firmu, která dálnici spravuje, a zahájila proces s cílem odebrat jí koncesi.

Video  Zřícený most v Itálii: Desítky obětí a spekulace o příčině  - Reuters, Pavel Kříž
Video se připravuje ...

 

martinmr ( 20. srpna 2018 09:26 )

 Blesku nic proti vám, ale zajímalo by mě jak je na tom pátrání po Míše Muzikářové.

Zobrazit celou diskusi