Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Alláh je velký.“ Pro oběti mostu truchlili při státním pohřbu křesťané i muslimové

Autor: Darina Jíchová - 
18. srpna 2018
17:58

V Janově dnes v poledne proběhl státní pohřeb obětí úterní tragédie, kdy při zřícení části dálničního mostu zahynulo 42 lidí. Součástí obřadu byla i zádušní mše, kterou celebroval janovský arcibiskup, během ceremonie ale v hale zazněla i muslimská modlitba. Mezi 18 oběťmi, které byly dnes pohřbeny, byli i dva albánští muslimové.

V pavilonu Jeana Nouvela na janovském výstavišti vznikla provizorní kaple, ve které bok po boku truchlili jak převážně katoličtí Italové, tak muslimští pozůstalí dvou Albánců. Modlitba „Alláh je velký“ se mísila s křesťanským Otčenášem.

Státní pohřeb 18 obětí pádu mostu u Janova (18.08.2018). Na snímku rakev jednoho z albánských muslimů. Státní pohřeb 18 obětí pádu mostu u Janova (18.08.2018). Na snímku rakev jednoho z albánských muslimů. | ČTK

Janovský arcibiskup Angelo Bagnasco na pohřeb dokonce pozval imáma. Což byl krok, který od neochvějně katolické Itálie, jejíž současná pravicová vláda nešetří útoky proti migrantům, zvláště pak muslimům, očekával jen málokdo.

„Jménem janovské a ligurijské muslimské komunity i všech muslimů žijících v Itálii se modlíme za duše zemřelých. Náš Janov se z tragédie vzpamatuje a bude vzkvétat. Janov (v italštině Genova) znamená v arabštině krásný, a naše město zase krásné bude,“ imámův projev sklidil bouřlivý potlesk od tisíců lidí, kteří se pohřbu účastnili.

Z trosek vytáhli posledního pohřešovaného

Potlesk přítomní věnovali i záchranářům a hasičům, kteří přišli na pohřeb. Jejich kolegové pokračovali ve vyprošťujících pracích i v průběhu ceremoniálu. Úřady následně oznámily, že v troskách byl nalezen i poslední pohřešovaný. Úřad civilní obrany ale informoval, že prohledávání sutin v Janově pokračuje. 

Těsně před pohřbem hasiči našli těla tříčlenné rodiny Cecalaových, rodiče Cristian a Dawna cestovali se svou devítiletou dcerou Kristal na ostrov Elba, zřejmě na dovolenou. „Tohle se nikdy nemělo stát, celý národ je v slzách, Janov je na kolenou,“ sdělil po pohřbu novinářům jeden z truchlících. Obřadu se účastnil také italský prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte.

Zobrazit celou diskusi