Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Borůvková sezona v Česku už začíná: Letos o měsíc dříve!

Autor: Kateřina Moravcová - 
23. června 2018
14:54

Borůvky, naše modré zlato, začaly dozrávat. A přitom máme stále ještě červen, léto podle kalendáře začíná teprve dnes. Podle odborníků zrají borůvky až o měsíc dřív. Oblíbené lesní ovoce lze nyní trhat i ve vyšších nadmořských výškách.

Abnormálně teplý duben a květen se v přírodě projevují. O měsíc dřív dozrály jahody, maliny, ale dokonce i borůvky. Vypuklo to minulý týden. Lesy v Krušných horách se začaly modrat.Borůvky dozrály už i v nadmořské výšce okolo 780 metrů. Jsou sladké a velké. Obyčejně v těchto místech dozrávají až na konci července. Tohle nikdo z nás nepamatuje dobrých 40 let,“ řekl Blesku meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík.

Navíc to vypadá, že letošní úroda bude nadprůměrná. „Borůvky jsou velmi náchylné, některé zničilo krupobití, takže rostou v pásech. Obvykle mají vliv na úrodu i dubnové mrazíky. Ty ale letos vůbec nebyly, tak lze opravdu očekávat bohatou borůvkovou sezonu,“ dodává Kovařík.

Nejcennější ovoce

Díky obsahu velmi zdravých živin a látek se borůvky řadí k našemu nejcennějšímu ovoci. V modré kuličce jsou nejen třísloviny, antioxidanty, biofl avonoidy nebo karotenoidy, ale i provitamin A, vitaminy C a B.

Zdravé i listy

Sbírat se z borůvek dají nejen plody, ale i listy. Čajový nálev z nich se používá proti slabé cukrovce, při průjmových onemocněních, žaludečních obtížích, ale i při zánětech močových cest. Sběrači by ale borůvkové listí měli trhat rozumně a neničit celé keříky.

Na jihu nerostou

Borůvky rostou ve velké části Evropy. Zcela ale chybí ve Španělsku, Řecku a jižní Itálii.

Video: Zavařený čaj z pečeného ovoce

Video  Zavařený čaj z pečeného ovoce  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi