Do hodů se letos zapojilo třináct podniků. Jedním z nich je restaurace U Kazmarky, otevřená teprve vloni v prosinci. Lahodné borůvkové speciality po lokále i k venkovnímu posezení nosí příjemná a usměvavá servírka Petra (23).

„Samozřejmě je těžké tento nápor lidí zvládnout, děláme, co můžeme,“ kmitá Petra k dalšímu stolu se specialitami podniku v ruce. Jsou jimi medailonky z panenky s borůvkovou omáčkou a kachní stehno, rovněž přelité modrou omáčkou.

„Jen knedlíků jsem pro sobotu připravil tisíc, a to před sebou máme ještě druhý den hodů. Zájem je obrovský. Za šichtu obvykle zhubnu i několik kilogramů,“ říká potem zlitý šéfkuchař Ladislav Lačný (38) z Moravského Berouna.

Hody pokračují v neděli. Obec byla už v sobotu v obležení turistů. „Nabízíme borůvky natrhané čerstvě na Skřítku. Pomalu máme vyprodáno. I domácí borůvkové koláče upečené tu v penzionu Pohoda jdou na dračku,“ potvrdila Blesku venku u stánku Tereza (25).

Box

Borůvky meziročně nezdražily

Kilogram borůvek nasbíraných ručně v Jeseníkách vyšel letos na 90 korun tak jako vloni. Předloni ale stálo kilo ještě 75 korun.

Fotogalerie
7 fotografií