Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na matrice si změníte i pohlaví, chce ministerstvo. Sexuolog Zvěřina se zhrozil

Autor: AKu - 
20. června 2018
14:25

Češi by si v budoucnu mohli rozhodnout o změně svého pohlaví i bez operace, stačilo by jim novinku nahlásit na matrice. Počítá s tím novela občanského zákoníku z pera ministerstva spravedlnosti, na kterou upozornil web Česká justice. Dosud k tomu potřebovali podstoupit chirurgický zákrok nebo sterilizaci, tuto praxi však odmítl Evropský soud pro lidská práva. Pouze úřední změnu pohlaví ostře kritizuje český sexuolog Jaroslav Zvěřina, podle kterého se dostaneme do situace, kdy ženy jsou otcové svých dětí a muži jejich matkami.

Česko připravovanou úpravou reaguje na loňský rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, podle kterého nelze změnu pohlaví podmiňovat podstoupením chirurgického zákroku nebo sterilizace.

Pokud tedy v budoucnu lidé předloží matričnímu úřadu potvrzení lékaře o diagnóze pohlavní identity, k úřední změně pohlaví jim už nebude stát nic v cestě. Pouze osoby mladší 15 let budou potřebovat souhlas rodičů. Nová úprava by se měla týkat asi tisíce osob v České republice a měla by začít platit už od ledna 2019.

Možnost změnit si pohlaví pouhým úředním postupem již dříve kritizoval sexuolog Jaroslav Zvěřina, který ji na serveru Česká justice označil za totální dekadenci postmoderní euroatlantické civilizace, kdy medicínská fakta jsou popírána, právo prosazováno lobbisty a vědecký výzkum zakazován kvůli politické korektnosti.

Podle Zvěřiny není změna pohlaví volitelná disciplína, neboť pohlavní identita je předem daná. „Pokud někdo chce vystupovat v opačné sexuální roli, ale odmítá chirurgické výkony, pak podle našeho odborného stanoviska nemá důvod přivlastnit si opačné matriční pohlaví. Státy, které to umožní, mají situace, kdy ženy jsou otcové svých dětí a muži jejich matkami,“ uvedl lékař v roce 2016.

Ministerstvo změnu hájí

Naopak podle ministerstva spravedlnosti, které změnu navrhlo, je současná právní úprava diskriminační, protože pohlíží na člověka jako na osobu, kterou se necítí být.

„To mimo jiné znamená, že ani doklady trans osoby neodpovídají jejímu skutečnému pohlaví a trans osoba je tak v běžném životě vystavována velice nepříjemným situacím, kdy má předložit své doklady, ale údaje, jako je jméno, příjmení, pohlaví a rodné číslo, které jsou v těchto dokladech uvedeny, zpravidla neodpovídají vzhledu, chování a obecně sociální roli dané osoby. Na základě toho může docházet k situacím, kdy bude trans osoba na základě tohoto nesouladu diskriminována, například při přijetí do zaměstnání, v komunikaci s úřady apod.,“ uvádí ministerstvo.

Ke schválení má připravovaný materiál zatím daleko, resort jej dosud neodeslal ani do připomínkového řízení. Pokud se návrhu dostane mediální pozornosti, lze navíc při jeho schvalování v Poslanecké sněmovně očekávat bouřlivou diskuzi, především ze strany konzervativně laděných poslanců. Je však nutné podotknout, že judikatura Evropského soudu pro lidská práva je závazná pro všechny signatáře Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, mezi něž patří i Česká republika.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lisakjirka ( 20. června 2018 15:07 )

Přestaňte se už řídit *evropskejma blbcama* a tu bábu omabucmanku pošlete k ledu.

Zobrazit celou diskusi