Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prasata jdou na jatka už za 25 korun na kilo. Proč vepřové řízky nezlevní?

Autor: Zuzana Zelenková - 
22. května 2018
05:02

Stavy prasat v Česku dlouhodobě klesají, za poslední rok ale vepřů přibylo. Chovatelé ale bojují s nízkými výkupními cenami. Zatímco loni touto dobou prodávali vepře na jatka za 35 korun za kilo, letos už dostanou jen 25 korun. Podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jana Stibala je přitom právě teď v plném proudu grilovací sezona, kdy by měla naopak cena vepřového spíš růst. Na pultech se ale rozhodně nezlevňuje. Například u vepřové pečeně s kostí cena stále kolísá mezi 105 až 125 korunami za kilo v závislosti na kraji.

Prasat, drůbeže, ovcí i koní v Česku v poslední době přibylo. Chovatelé se však už před časem ohradili proti stále klesající ceně při výkupech na jatkách. Situace není jiná ani nyní, kdy grilovací sezona běží naplno.

„Aktuální cena je velmi nízko. To, co říká Český statistický úřad, je naprostá pravda, z dlouhodobého pohledu je propad veliký. V posledním roce je asi dvouprocentní nárůst počtu chovaných prasat. Otázkou je, jaký bude vývoj dál. Cena je v současné době totiž opravdu extrémně nízko. Máme o 25 procent nižší cenu než loni touto dobou,“ uvedl pro Blesk Zprávy ředitel svazu chovatelů prasat Jan Stibal. Zatímco nyní se vepři na jatka vykupují za 25 korun, loni touto dobou to bylo 35 korun.

Prasat je víc, cena ale může zemědělce stáhnout ke dnu

„Stavy prasat meziročně vzrostly o 66,4 tisíce kusů na 1,6 milionu. Dříve se však prasat chovalo mnohem více. Před deseti lety to bylo 2,4 milionu kusů a před třiceti lety dokonce 4,6 milionu kusů,“ srovnal situaci ředitel odboru statistiky zemědělství Českého statistického úřadu Jiří Hrbek.



Podle Stibala by výkupním cenám prospělo zvýšení. „Kdyby nebylo tohoto období, tak bych řekl, že je to pozitivní signál. Protože dlouhodobý problém, který vykázal ČSÚ, se v posledních třech až čtyřech letech zastavil a objevil se nárůst. Takže bych řekl, že je to pozitivní situace. Ale vzhledem k nynějšímu problému, nedokážu odhadnout, jak se na tom podepíše do budoucnosti,“ zmínil Stibal.

Podle odborníka není i přes vyšší počty dobytka situace ideální. Na celé situaci je podle Stibala nejhorší, že neexistuje výhled, který by řekl, jestli a kdy cena poroste. Právě na jaře totiž cena vepřového obvykle stoupá. Stibal to přisuzuje grilovací sezoně, která už teď je na mnohých místech v plném proudu. „Nepamatuju od vstupu do Evropské unie, že by na jaře nestoupala cena. Grilovací sezona je od jara přes celé léto, zvyšuje se spotřeba, s čímž jde ruku v ruce zvyšování ceny,“ vysvětlil.

V obchodech dáme za kilo vepřového přes stovku

Pro mnohé chovatele může být stávající situace až likvidační. A někdo může končit už teď. Stibal uvedl, že by mohlo být ještě hůř, kdyby ceny zůstaly podobné i nadále. Nemyslí si, že by chovatelé skončili vyloženě na mizině. Ale je možné, že se přeorientují na jiný druh podnikání.

Největší problém vidí odborník v levném mase z dovozu, kterému se prý v českých podmínkách, kde se spotřebitelé orientují hlavně podle ceny, těžko konkuruje. Spotřebitel ovšem nízkou cenu nepocítil a nejspíš ani nepocítí. Podle statistiků nakupuje pořád maso, které stojí víc než sto korun. Třeba cena vepřové pečeně s kostí je stále na úrovni 105 až 125 korun za kilo v závislosti na kraji, ve kterém nakupujeme.

Podle Českého statistického úřadu se v Česku zvýšily také chovy drůbeže - až o 10 procent. Více je i ovcí a koní. Kdežto stavy skotu poklesly o 0,4 procenta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mrazkova@tiscali.cz ( 20. prosince 2018 22:25 )

Pro krista pána, tak ono kvůli vám umře zvíře a vy chcete ještě zlevnit? Nechápu, co se to stalo, když si lidé chovali prasata sami, tak si jich aspoň vážili, ale co přišly velkochovy, tak je to jen zboží. My si je pořád chováme sami a dobře se o ně staráme, takže víme, že to tak levné vůbec není. Kvalitní maso totiž vychází hlavně z kvalitního krmiva.. my ho například odebíráme od firmy De Heus > https://www.deheus.cz/vyrobky-a-sluzby/prasata

santikxauz ( 22. května 2018 05:12 )

Když je masa konečně víc,tak by se mohly i salámy dělat z masa a ne z odpadu.

Zobrazit celou diskusi